Am bătut țara în lung și-n lat, am cântat în sute, dacă nu mii, de localuri de-ale voastre, de la cafenele micuțe la hale cu capacitate de 1000+. Colectiv, dacă e să îmi fac o statistică pe repede în cap, în ce privește unele detalii nu stătea chiar așa rău (vă dați seama cum sună de fapt asta?!). Sunt localuri în țară cu capacitate 400-500 cu o singură ieșire, cu scări foarte abrupte și/sau cu culoare foarte înguste la intrare. Sunt localuri în București și în țară din care nu scapă nici măcar bodyguardul de la intrare în caz de tragedie, din cauza structurii complicate. Am avut concerte cu 400-500 de persoane în localuri cu capacitate cu 100 de persoane mai puțin decât atât - practic vorbim de conserve de sardele, nu de spectacole. Sunt localuri în țară de fumători și cu mochetă pe jos, ce rețetă...
M-a lovit în moalele capului după acest eveniment: am fost, într-un fel sau altul, cu toții părtași la diluarea vinei pentru toate neregulile întâlnite vreodată. Și e evident de ce. Voi aveați taxe și controale, limitări de buget, instabilitate fiscală crâncenă (da, știu, pentru că lucrez la un ONG care urmărește atent fenomenul, și știu cât e de aiurea), iar noi aveam concerte de făcut, piețe de radio/TV extrem de greu de penetrat - deci trebuia să compensăm cu numărul de evenimente… Sunt atât de multe motivele pentru care lucrurile sunt cum sunt. Avem un talent extraordinar, în general, în România, de a ne dilua responsabilitatea și de a ne purta ca broasca pusă în apă din ce în ce mai fierbinte - se adaptează, se adaptează, se adaptează și apoi brusc moare violent.
Dacă nu acum, atunci când? Dacă nu de asta, atunci de ce? Dacă nu noi, atunci cine? Și hai să vorbim acum și despre cum. Repet, știu că discuția e complexă, eu vreau să vorbim de ceea ce puteți voi să faceți, și eu sunt absolut convins că v-am susține cum putem în demers.
1. Asigurați-vă că, pe câț posibil, aveți măsurile de siguranță ÎNDEPLINITE. Mă refer la extinctoare, sprinklere, eliminarea materialelor inflamabile, eliminarea obstacolelor din calea de evacuare etc. Ok, nu ai fizic vorbind o a doua/a treia/a patra ieșire - fă-o. Nu acum-acum, dar fă-o cât de repede posibil. Știu, costă mult, necesită aprobări și avize, lucrări de construcție - asta este. Alternativa efectiv nu poate să intre în calcul.
2. NU MAI SUPRA-AGLOMERAȚI localul. Pe lângă faptul că nu o să mai ia bere decât cei care sunt în apropierea barului, e în primul rând vorba de siguranță. Știu, doare la buzunar, de cele mai multe ori și al vostru și al nostru. Pe mine personal însă m-ar durea infinit mai mult la conștiință tinerii morți sau răniți în caz de ceva, sper că și pe voi.
3. NU MAI ALIMENTAȚI SISTEMUL. Da, veți avea controale, da, veți plăti amenzi. Și totuși, DA, merită mult mai mult să refuzi să plătești șpagă pentru a scăpa de o amendă, șpagă pentru un aviz, șpagă pentru o autorizație - decât să ai zeci de suflete pe conștiință, ucise, rănite sau traumatizate psihic. Nu uitați - corupția ucide, de multe ori la propriu. Și e valabil în toate situațiile, nu numai cele de mai sus.
4. Vorbeam mai înainte de sprinklere - o să ziceți “ok, dar n-am cum să le pun, pentru că s-ar activa instant la fumul de țigară”, bun, atunci aveți coloană și SPRIJINIȚI cât de mult se poate legea anti-fumat. Să nu ne mințim, în toate cluburile se aprind zeci, sute de țigări deodată, se aruncă peste tot zeci de mucuri în orice moment. Fără să vorbim de sănătate - sunteți siguri siguri că nu e posibil ca vreunul dintre acele mucuri să cauzeze o tragedie? Vorbim de obiecte arzânde de care se scapă nonșalant...
5. FIȚI CONȘTIENȚI de ce există și nu există, de ce se poate și ce nu se poate în localul vostru. E tentant să permiți una sau alta în virtutea show-ului excelent, și totuși… E comod să lași scările pe care le aveai inițial, deși au o înclinație de peste 50 de grade, și totuși… E foarte tentant să nu investești în chestii care asigură siguranța în caz de evenimente tragice pentru că statistic sunt improbabile, ȘI TOTUȘI... Puneți-vă probleme, fiți conștienți, aveți o responsabilitate imensă, asumați-v-o.
E trist ce s-a întâmplat, e și mai trist faptul că e nevoie să apară o astfel de dramă ca să ne dăm seama că niște lucruri trebuie să se schimbe. Și ar fi infinit mai trist dacă nu ar apărea o schimbare în mai bine în urma dramei din #Colectiv. Și repet, dacă nu noi...cine?", a scris Radu Andrei, pe Facebook.