Noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a postat, pe pagina de Facebook a Ambasadei, un mesaj video de aproape două minute, în care se prezintă românilor în limba română.
El spune că este fermecat de cultura, limba şi istoria României, interesul fiindu-i trezit de scriitorul şi criticul literar Matei Călinescu, pe care l-a avut profesor la universitate.
Ambasadorul Hans KlemmHans Klemm, ambasadorul agreat al SUA la Bucuresti este deja fermecat de cultura, limba si istoria Romaniei si va invita la un dialog deschis, atat in persoana, cat si online. Iata mesajul sau pentru romani.
Posted by U.S. Embassy Bucharest on Monday, September 21, 2015
Preşedintele SUA, Barack Obama, l-a nominalizat, pe 24 martie, pe Hans G. Klemm pentru postul de ambasador în România, el fiind confirmat în funcţie prin votul Senatului american din 5 august.
Hans G. Klemm, diplomat de carieră, a fost consilier al subsecretarului pentru Management, la Departamentul de Stat. Anterior, în perioada 2012-2015, el a fost principalul asistent al secretarului în Biroul pentru Resurse Umane al Departamentului de Stat, iar înainte de această funcţie a ocupat postul de coordonator pentru Statul de Drept şi Respectarea Legii la ambasada din Kabul, în Afganistan (2010-2012).
Klemm a fost ambasador al Statelor Unite în Timorul de Est din 2007 până în 2010 şi ofiţer de rangul doi pentru Afaceri Economice la Ambasada americană din Tokyo, în perioada 2006-2007. Din 2004 până în 2006, el a fost director adjunct al Biroului pentru Dezvoltarea carierei, înBiroul pentru Resurse Umane.
Între 2000 şi 2001, Klemm a fost director adjunct al Biroului pentru UE şi Afaceri Regionale din cadrul Biroului pentru Afaceri europene şi eurasiatice.
Klemm a ocupat şi poziţii în Germania, Japonia, Coreea de Sud şi Trinidad Tobago, în cadrul Departamentului de Stat.
Este absolvent al Universtăţii Indiana şi are o diplomă de master la Universitatea Stanford.
Precedentul ambasador american în România a fost Mark Gitenstein, care şi-a încheiat mandatul pe 14 decembrie 2012.