Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Preafericitul Părinte Daniel, vorbeşte, în pastorala de Crăciun din acest an, despre faptul că mulţi oameni poartă, astăzi, "crucea suferinţei, din cauza înmulţirii păcatelor".
Părintele insistă, în mesajul său, şi pe tema protecţiei mediului, în contextul protestelor împotriva explorării gazelor de şist.
"Dacă noi consumăm totul şi degradăm totul din natură (creaţie), dovedind lipsă de respect sau nerecunoştinţă faţă de Creator şi nepăsare faţă de darurile primite de la El, ce transmitem generaţiilor viitoare? Binecuvântare sau poluare?Pământ lucrat şi sfinţit sau pământ degradat şi pustiit? Totuşi, putem transmite generaţiilor viitoare şi bogăţie şi înţelepciune, dacă gândirea noastră este creatoare de valori, iar voinţa noastră este promotoare a coresponsabilităţii şi a cooperării practice la nivel naţional şi planetar", scrie Patriarhul Daniel în pastorala publicată astăzi pe site-ul Patriarhiei Române.
PASTORALA DE CRĂCIUN - TEXT INTEGRAL
"Întrucât lumea a fost creată din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, iar omul a fost numit stăpân peste tot pământul (Cf. Facerea 1, 28), ne revine responsabilitatea pentru întreaga natură, care trebuie mereu cultivata ca dar al lui Dumnezeu, pentru noi şi pentru generaţiile viitoare", se mai arată în pastorala Patriarhului pentru acest an.
"Natura nu-şi îndeplineşte rolul ei fără om, sau printr-un om care lucrează contrar ei. Prin coruperea, sterilizarea şi otrăvirea naturii, omul face imposibilă existenţa să şi a semenilor săi. Astfel, natura nu este numai condiţia existenţei omului singular, ci şi a solidarităţii umane. Natura apare într-un mod cu totul clar că mediul prin care omul poate face bine sau rău semenilor săi, dezvoltându-se sau ruinându-se el însuşi din punct de vedere etic său spiritual”, a mai scris Patriarhul în Pastorala de Crăciun.Pastorala va fi citită în toate Bisericile Ortodoxe române la Liturghia de Crăciun.