Creştinii ortodocşi au datoria de a urma în fiecare clipă a vieţii chipul sau exemplul smerit şi jertfelnic al lui Hristos şi al sfinţilor pictaţi în icoane, afirmă patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.
"Chemaţi prin Botez să fim icoane vii ale lui Dumnezeu, noi, creştinii ortodocşi, avem datoria de a urma nu numai în cursul acestui pelerinaj de Florii, ci şi în fiecare clipă a vieţii noastre chipul sau exemplul smerit şi jertfelnic al lui Hristos şi al sfinţilor pictaţi în icoane. Cinstirea şi laudele pe care le-au adus mulţimile din Ierusalim Domnului Iisus Hristos nu trebuie să ne adoarmă conştiinţa, pentru că la doar cinci zile distanţă de la intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, mulţimea striga împotriva Sa, cerând să fie răstignit. De acest adevăr trist ne încredinţează şi miile de creştini, preoţi, credincioşi intelectuali sau oameni simpli, care au suferit multe persecuţii şi presiuni în vremea regimului comunist. Întrucât slava lumii păcătoase este una înşelătoare şi cuprinsă de nestatornicie, Hristos Domnul îi mustră pe cei cuprinşi de slava lumească şi nu caută slava adevărată care vine de la Dumnezeu: Cum puteţi voi să credeţi, când primiţi slavă unii de la alţii, iar slava care vine de la Unicul Dumnezeu nu o căutaţi? (Ioan 5, 44)", îndeamnă patriarhul în mesajul "Cuvânt către pelerini: Pelerinajul de Florii - mărturie a înaintării noastre duhovniceşti spre Împărăţia Cerurilor", potrivit basilica.ro.
Întâistătătorul BOR consideră că praznicul Intrării Domnului în Ierusalim trebuie întâmpinat "într-un mod bine-plăcut lui Dumnezeu" şi "purtând în iubirea noastră şi în rugăciunile noastre pe cei care suferă".
"Să întâmpinăm praznicul Intrării Domnului în Ierusalim într-un mod bine-plăcut lui Dumnezeu, bucurându-ne pentru sporirea duhovnicească a creştinilor, dar şi purtând în iubirea noastră şi în rugăciunile noastre pe cei care suferă, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel: Bucuraţi-vă în nădejde; în suferinţă fiţi răbdători; la rugăciune stăruiţi. (...) Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng (Romani 12, 12; 15). Să mărturisim în orice timp şi în orice loc credinţa noastră în Domnul Iisus Hristos Cel Răstignit şi Înviat, să împărtăşim pacea lui Hristos şi bucuria credinţei în jurul nostru, în familie şi în societate, spre slava Preasfintei Treimi şi mântuirea oamenilor!", mai spune patriarhul Daniel.
Tradiţionalul Pelerinaj de Florii va fi organizat, sâmbătă, în ajunul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, în întreaga ţară, în Bucureşti acesta urmând să aibă loc pe traseul Mănăstirea Radu Vodă - Catedrala Patriarhală.
Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, duminică, Floriile, zi care aminteşte de intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic.
De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.
Începând cu seara de duminică, în biserici începe săvârşirea slujbelor, numite denii. Acestea evocă toate momentele importante petrecute în viaţa Mântuitorului între ziua Intrării triumfale în Ierusalim şi până la Învierea Sa din morţi.
Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.