"Îmi face o deosebită plăcere să transmit felicitări notarilor publici din România cu prilejul celui de-al XIII-lea Congres. Acest eveniment este cu atât mai special cu cât anul 2015 este un an aniversar, notariatul român celebrând 20 de ani de la primul congres al profesiei. În decursul celor 20 ani de existență, profesia de notar public a parcurs mai multe etape, atât în ceea ce privește organizarea propriu-zisă, cât și în ceea ce privește percepția celor care apelează la serviciile notariale. Departe de a fi depășit în percepția publică multe dintre prejudecățile legate de profesie, notariatul public a înregistrat în cei 20 de ani de existență progrese incontestabile", menționează Iohannis în mesaj.
Președintele afirmă că activitatea notarului public se desfășoară independent de orice ingerință, prin întocmirea actelor juridice în conformitate cu voința părților și cu respectarea legii și contribuie la degrevarea instanțelor și la diminuarea cheltuielilor cetățenilor.
"Astfel, de la o lege cu câteva principii generale, astăzi profesia de notar public este una dintre cele mai riguros și amplu reglementate. Competențele notarului public au crescut constant, contribuind în acest mod la degrevarea instanțelor judecătorești și diminuarea cheltuielilor pentru cetățeni. De asemenea, dacă la începuturile anilor '90 oamenii apelau cu reticență la notar, în prezent notarul public a devenit o garanție pentru legalitatea și siguranța actelor juridice încheiate de cetățeni. Activitatea notarului public se desfășoară independent de orice ingerință, prin întocmirea actelor juridice în conformitate cu voința părților și cu respectarea legii. Acestea sunt aspecte ce se reflectă în mod direct nu numai asupra relațiilor dintre oameni, ci și asupra stabilității relațiilor juridice. Prin faptul că face parte din viața de zi cu zi a cetățenilor, de la cele mai simple și până cele mai complexe acte juridice, notarul public îndeplinește un important rol social", subliniază Iohannis.
Potrivit șefului statului, acest parcurs pozitiv al activității notariale trebuie însă consolidat, astfel încât notarul public să răspundă nevoilor cetățenilor români, indiferent dacă locuiesc în România sau nu.
"Oriunde s-ar afla, cetățenii români au nevoie în încheierea actelor juridice de îndrumarea, de sprijinul și de protecția autorităților române. În acest sens, consider că notarul public, prin rolul pe care îl îndeplinește, poate să se constituie într-un important suport, atât pentru cetățeni, cât și pentru autorități", a apreciat președintele Iohannis.