Antena 3 CNN Actualitate Mesaj RO-Alert în nordul județului Tulcea, aeronave F-16 și ale aliaților spanioli ridicate de la sol. MApN: Nu s-au detectat drone

Mesaj RO-Alert în nordul județului Tulcea, aeronave F-16 și ale aliaților spanioli ridicate de la sol. MApN: Nu s-au detectat drone

alerta tulcea
Mesaj RO-Alert transmis în nordul județului Tulcea în timpul nopții, după ce mai multe drone au fost detectate la graniță
de G.M.    |    02 Oct 2024   •   08:09

Zona de graniţă a judeţului Tulcea este din nou sub alertă după atacurile lansate de armata Rusă asupra porturilor ucrainene. În jurul orei 2:50 localnicii din Tulcea şi Galaţi au fost alertaţi prin sistemul RoAlert să se adăpostească, dar şi despre posibila cădere a rămăşiţelor de drone sau rachete pe teritoriul nostru. În urma atacurilor au fost înregistrate trei apeluri la numărul unic de urgenţă 112. Pentru a monitoriza situaţia, două aeronave F-16 ale armatei române au fost ridicate de la sol. De asemenea, două aeronave F-18 ale aliaţilor spanioli au survolat zona.

UPDATE 9.00 Pentru monitorizarea situației, au fost ridicate de la sol două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu și două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de la Baza Borcea, a comunicat Ministerul Apărării Naționale.

Potrivit sursei citate, sistemul de supraveghere radar al României nu a detectat pătrunderea în spațiul aerian național a dronelor implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene.

Comunicatul transmis de MApN

"Miercuri, 2 octombrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură din Ucraina, în proximitatea frontierei fluviale cu România, în județul Tulcea.

Ca urmare a detectării unor grupuri de drone care se îndreptau către spațiul aerian al Ucrainei, în apropierea spațiului aerian al României, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Galați, fiind transmise, la ora 2.41, mesaje RO-Alert.

Pentru monitorizarea situației, două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliție Aeriană Extinsă au decolat, în jurul orei 00.50, din Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. De asemenea, în jurul orei 02.40, din Baza 86 Aeriană Borcea au decolat și două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române. Aeronavele spaniole și-au încheiat misiunea în jurul orei 03.00, iar cele ale Forțelor Aeriene Române, în jurul orei 05.00. Pe parcursul acestui interval orar, sistemul de supraveghere radar al României nu a detectat pătrunderea în spațiul aerian național a dronelor implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene.

MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea. Ministerul Apărării Naționale reiterează mesajul ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional".

Știrea inițială

Mesajul RO-Alert a fost transmis în jurul orei 3,00 şi a fost urmat, la scurt timp, de zgomotele specifice avioanelor care survolează spaţiul aerian.

În mesaj, populaţia a fost avertizată cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi a primit recomandări pentru a se proteja.

"Facem menţiunea că aceste mesaje au rolul de informare a populaţiei din zona de graniţă a României cu Ucraina despre faptul ca sunt posibile atacuri ale Federaţiei Ruse asupra teritoriului ucrainean şi că există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriul naţional", a transmis ISU Delta.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta a comunicat că a primit trei apeluri la numărul unic de urgenţă 112, în urma mesajului RO-Alert, scrie Agerpres.

"În cursul nopţii, au fost înregistrate trei apeluri la numărul unic de urgenţă 112, prin care se solicitau informaţii. Menţionăm că orice cetăţean care se simte în pericol ori observă ceva neobişnuit poate apela numărul unic de urgenţă 112 pentru a cere sprijin ori ajutor", se specifică în informarea ISU Delta.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close