Antena 3 CNN Actualitate Mesaj RO-Alert pentru nord-estul județului Tulcea: Radarele au depistat „o țintă aeriană” la granița Ucrainei cu România

Mesaj RO-Alert pentru nord-estul județului Tulcea: Radarele au depistat „o țintă aeriană” la granița Ucrainei cu România

mesaj ro alert
Mesaj RO-Alert pentru nord-estul județului Tulcea. Sursă foto: Captură
de Andreea Ştefan    |    23 Oct 2024   •   21:35

Zona de graniţă a judeţului Tulcea este din nou sub alertă. Miercuri seară, în jurul orei 21:00, localnicii din Tulcea au fost alertaţi prin sistemul RO-Alert să se adăpostească, pentru că „există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian”. Ulterior, purtătorul de cuvânt al ISU Delta - Tulcea a precizat că este vorba despre o „țintă aeriană” care a fost depistată la granița Ucrainei cu România.

UPDATE 23:26 Două persoane au sunat miercuri seară la numărul unic de urgenţă 112, după ce în judeţul Tulcea a fost transmis mesaj RO-ALERT, în contextul războiului din Ucraina.

„Au fost înregistrate două apeluri la numărul unic de urgenţă 112 prin care se solicitau informaţii referitoare la mesajul RO-ALERT. Menţionăm că orice cetăţean care se simte în pericol ori observă ceva neobişnuit poate apela numărul unic de urgenţă pentru a cere sprijin", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Delta, Cristina Profir.

Știre inițială

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-va calmul! Adăpostiți-va în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori.

Durata estimată: 90 min”, a transmis IGSU în mesajul RO-Alert.

În acest context, purtătorul de cuvânt ISU Delta - Tulcea, Daniel Năstase, a transmis:

„În urmă cu foarte scurt timp, IGSU a transmis pentru nord-estul județului Tulcea, un mesaj de avertizare de alertă extremă, prin care populația din aceste zone este avertizată despre faptul că există posibilitatea de căderi a unor obiecte din spațiul aerian.

Ca și în alte cazuri, structurile cu rol de apărare a granițelor țării au identificat o posibilă dronă în spațiul aerian sau foarte aproape de spațiul aerian al țării noastre. Astfel, au respectat procedura aflată în vigoare, au informat colegii de la IGSU, care au emis acest mesaj de avertizare a populației.

Este un mesaj prin care populația nu trebuie să se panicheze, trebuie să respecte indicațiile care sunt transmise în acest mesaj, iar, dacă observă sau se întâmplă ceva în zona în care locuiesc, sunt îndrumați să sune la 112 și să anunțe acest lucru. În acest moment, nu sunt înregistrate apeluri la 112”.

Purtătorul de cuvânt al ISU Delta - Tulcea a mai precizat: „În aceste situații MApN are anumite proceduri și, ca și în dățile trecute, poliția aeriană este la datorie”.

„În urmă cu aproximativ 10 minute, IGSU a primit o informare din partea MApN despre faptul că radarele existente în zona Dobrogei au depistat o țintă aeriană în apropierea graniței dintre România și Ucraina, mai exact în partea de nord a județului Tulcea”, a mai precizat Daniel Năstase.

Reacția MApN: „Au fost decolate două aeronave F-16”

„Miercuri, 23 octombrie, în jurul orei 20.45, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană în proximitatea frontierei dintre România și Ucraina, în zona Brațului Chilia, în apropierea localității Chilia Veche, județul Tulcea.

Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană sub comandă națională și a fost notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea.

Pentru monitorizarea situației au fost decolate două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.

Radarele au urmărit în permanență traseul țintei, care a evoluat către municipiul Tulcea, semnalul radar cu această țintă fiind pierdut în jurul orei 21.00, la 12 km NE de localitatea menționată.

În jurul orei 21.20, sistemele de supraveghere radar au indicat din nou un semnal de țintă aeriană într-o zonă aflată la 2 km NV de Lacul Razim. Ținta, cel mai probabil diferită de prima, a evoluat pe un traseu către localitatea Mihai Viteazu, județul Constanța și, ulterior, către localitatea Jurilovca, județul Tulcea, unde a dispărut de pe indicarea radar, la 9 km NV de această localitate, în jurul orei 21.40.

Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu țintele aeriene, în niciun punct de pe traseele de evoluție indicate de sistemul de supraveghere radar.

Încetarea alertei aeriene a fost transmisă începând cu ora 22.16, iar aeronavele F-16 au revenit pe baza de dislocare.

Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național. Structurile cu competențe din Ministerul Ministerului Apărării Naționale vor analiza datele și informațiile disponibile pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui eveniment.

De asemenea, începând cu dimineața zilei de joi, 24 octombrie, se vor efectua cercetări în cele două zone în care au fost pierdute semnalele radar.

MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situație, rămânând în contact permanent cu acestea”, a transmis MApN într-un comunicat.

×
Parteneri
x close