Astfel, oficialii din Ministerul Sănătăţii îi sfătuiesc pe români să petreacă singuri Revelionul sau cu cei cu care locuiesc, pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2.
Ministerul Sănătăţii a început o campanie de conştientizare a riscurilor ce pot apărea dacă românii vor petrece noaptea dintre ani fără a respecta masurile de protecţie impuse de autorități.
Ministerul Sănătăţii: "O singură noapte cu prietenii poate costa o viață. Poate nu a ta, ci a părinților sau bunicilor"
"O singură noapte cu prietenii poate costa o viață. Poate nu a ta, ci a părinților sau bunicilor.
Da, știm că abia așteptai să mergi la cabană în Poiană. Totuși, revelionul acesta nu e ca altele. E unul în care trebuie să avem grijă de cei dragi. Când stăm fiecare acasă, de fapt, investim într-un an nou mai bun.
Rămâi acasă, bucură-te de cei cu care îți împarți acoperișul. Deschide o șampanie* doar pentru tine. Lasă vecinii să-ți bată în țeavă. Ia ultima felie de cozonac.
Meriți.
*de altfel, ca Minister al Sănătății, îți recomandăm să nu o bei pe toată, doar să o deschizi", se arată în mesajul transmis românilor de de Ministerul Sănătăţii, înainte de Anul nou.
Site-ul unde ne putem programa pentru vaccinare
O pagină de internet care permite programarea românilor pentru a se putea vaccina împotriva COVID-19 este funcţională de astăzi, anunţă, luni, Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.
Momentan, se pot înscrie pentru vaccin doar persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, nu şi restul populaţiei.
Programările pentru administrarea vaccinului se pot face pe pagina programare.vaccinare-covid.gov.ro.
Dr. Streinu Cercel, mesaj ferm pentru români: Să-şi bage minţile în cap şi să se ducă să se vaccineze!
Românii infectaţi cu coronavirus şi care ajung la ATI pot scăpa cu sechele sau pot să nu mai iasă de acolo, motiv pentru care trebuie "să-şi bage minţile în cap şi să meargă să se vaccineze", atrage atenţia medicul Adrian Streinu-Cercel.
Deci, să-şi bage minţile în cap şi să se ducă să se vaccineze, e singurul sfat pe care pot să-l dau", a transmis, luni, la Antena 3, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, fostul manager al Institutului Matei Balş din Capitală.
Medicul spune că un caz dintr-un milion de vaccinaţi pot dezvolta reacţii adverse, "dar asta nu înseamnă să nu se vaccinăm", iar vaccinarea este "singura metodă prin care se previn bolile ucigătoare".
Prof. Cercel: Dacă vrem să scoatem virusul din circulaţie, peste 80% din populaţie trebuie vaccinată
Specialistul din prima linie spune că circa 80% din populaţie ar trebui imunizată pentru a putea stopa această pandemie.
"La nivel de planetă, peste 80% din populaţie ar trebui să se vaccineze, ca să ne imunizăm, că noi circulăm", spune dr. Cercel, care precizează că apar şi noi variante mutante ale virusului.
"Dacă vrem să scoatem virusul din circulaţie, peste 80% din populaţia de pe planetă trebuie să fie vaccinată. Şi la noi în ţară, acelaşi procent.
La noi, vorbim de o epidemie, la nivel global, de o pandemie.
Avem posibilitatea ca în decurs de 6-7-9 luni să încercăm să scoatem virusul din circulaţie pe teritoriul României", a precizat prof. dr. Streinu Cercel.
România a început vaccinarea contra COVID
Prima persoană vaccinată împotriva COVID în România a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș", membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie, a preluat primul pacient din ţară confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
Campania de vaccinarea a început duminică, 27 decembrie, în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.
Dozele de vaccin din prima tranșă - cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare - au fost alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19.