Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: Ziua Naţională din acest an, un nou început. E momentul să redescoperim mândria naţională

Klaus Iohannis: Ziua Naţională din acest an, un nou început. E momentul să redescoperim mândria naţională

5 minute de citit Publicat la 10:19 01 Dec 2015 Modificat la 10:19 01 Dec 2015
Clipboard01.jpg
ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj emoţionant, marţi, 1 Decembrie, spunând că de Ziua Naţională din acest an reprezintă "un nou început" şi că este "momentul să redescoperim mândria naţională".

"Acestei dorinţe de schimbare va trebui să îi răspundem în anul ce urmează cu toţii - oameni politici, instituţii, partide, societate civilă, presa. Putem privi Ziua Naţională din acest an ca pe un nou început, în materie de practici, comportamente şi mentalităţi. Ne place sau nu, politica este cea care dă direcţia unei societăţi şi prin care se exprimă interesele oamenilor. Avem nevoie de un nou început în politică. Dar aceasta nu înseamnă să ştergem cu buretele lucrurile bune care s-au întâmplat, ci să încercăm cu toţii o innoire - idei noi, abordări şi atitudini noi, oameni noi, păstrând în acelaşi timp stabilitatea şi echilibrul sistemului politic românesc. 2016 va putea fi astfel anul în care reconstruim încrederea cetăţenilor în instituţii, în partide, dar şi în oamenii care candidează în numele lor", a spus preşedintele Klaus Iohannis, marţi, în mesajul transmis de la Palatul Cotroceni.


Iată mesajul preşedintelui Klaus Iohannis:
 

"Dragi români,
 
1 Decembrie reprezintă aniversarea Marii Uniri și sărbătoarea noastră de suflet. 1 Decembrie este ziua în care ne amintim cu gratitudine și solemnitate de trecut, de jertfa înaintașilor noștri care a făcut posibilă realizarea unui ideal național. 
 
S-au scurs 97 de ani de la înfăptuirea Marii Unirii în 1918. În acest răstimp, națiunea română a fost încercată de provocări, de război și dictatură, de tranziție, de revoltă și dezamăgire, de criză și austeritate, de nevoia schimbării și căutarea speranței. 
 
De fiecare dată, națiunea noastră și-a regăsit energia interioară, forța și determinarea pentru a-și construi un viitor mai bun, s-a ridicat pentru a împlini aspirația spre unitate și libertate, iar românii și-au regăsit, mereu și mereu, curajul și vocea. 
 
1 Decembrie nu este doar o celebrare a trecutului, ci și prilejul cel mai bun pentru a ne conecta mai puternic la prezent, la locul pe care îl avem în Europa și în lume, de a fi conștienți de noi înșine. România se definește astăzi mai activ și cu mai multă hotărâre, într-o regiune complicată, într-o lume în care și-au făcut loc, din păcate, războiul și amenințarea teroristă. Lucrurile s-au schimbat față de acum 20 sau 10 ani și chiar față de anul trecut. Într-o vreme incertă și imprevizibilă, România oferă certitudine și predictibilitate - certitudinea democrației în interior și predictibilitatea parteneriatului în exterior.
 
Putem spune, fără teama de a greși, că democrația este astăzi un bun național, că avem deja o conștiință civică democratică puternic înrădăcinată. Cei care au trăit în vremea dictaturii și au experiența unui trecut marcat de autoritarism știu să prețuiască valorile câștigate prin jertfă, iar cei mai tineri dintre noi, născuți liberi, nu ar mai concepe o altfel de viață decât cea trăită în spiritul afirmării propriilor aspirații, al dreptului de a vorbi, de a alege, de a contesta și participa. România este o democrație pe care cetățenii o fac puternică. 
 
Țara noastră este astăzi și un partener credibil pentru aliații săi din NATO și Uniunea Europeană. Avem această capacitate de a furniza încredere și stabilitate într-o zonă cu tensiuni și riscuri de toate felurile. Ultimul an a însemnat întărirea statutului de membru al NATO și al Uniunii Europene, pe care l-am asumat ca proiect național, dar și o prezență constantă a României în această calitate și o contribuție la eforturile comune de a face mai sigură și mai pașnică lumea în care trăim.
 
Pentru aceste motive și nu numai, cred că este momentul să redescoperim mândria națională, dar nu ca pe un slogan prea des și nepotrivit folosit, nu ca pe o etichetă care acoperă o lipsă de încredere în noi înșine, ci în mod sincer. 
 
Nu în ultimul rând, acest 1 Decembrie este încă un pas spre acel viitor pe care ni-l dorim cu toții și despre care voi vorbi mereu până când va deveni realitate – acela al unei Românii cu adevărat puternice!
 
Peste trei ani vom sărbători Centenarul Marii Unirii și vom avea prilejul unui bilanț al celor o sută de ani de modernitate. Dar, în același timp, va fi momentul pentru a proiecta următoarea sută de ani, pentru a afirma cu tărie ce fel de Românie vrem să lăsăm generațiilor care vin după noi. 
 
Cred că din această viziune pentru următorul secol nu vor putea lipsi educația și cunoașterea, respectul pentru valorile materiale și spirituale, pentru moștenirea culturală și patrimoniu, pentru toate acele lucruri care definesc ingeniozitatea, creativitatea și ambiția acestui popor. 
 
Am ales anul acesta o celebrare mai puțin fastuoasă și mai mult ancorată în realitate, în care onorăm simbolurile naționale, pe cei ce servesc sub drapelul tricolor în teatrele de operațiuni militare, în care ne arătăm prețuirea față de cei care promovează și întruchipează valori în societatea românească și recunoaștem profesionalismul și efortul pus în slujba celorlalți. 
 
Știu că a fost un an dificil pentru toată lumea, marcat chiar recent de evenimente tragice, care ne-au reamintit câte lucruri încă nu funcționează, câte lipsuri grave avem în toate sistemele. Dar au scos la iveală și exemple de curaj, dăruire și determinare, și mai ales o profundă dorință de schimbare. 
 
Acestei dorințe de schimbare va trebui să îi răspundem în anul ce urmează cu toții – oameni politici, instituții, partide, societate civilă, presă. Putem privi Ziua Națională din acest an ca pe un nou început, în materie de practici, comportamente și mentalități. 
 
Ne place sau nu, politica este cea care dă direcția unei societăți și prin care se exprimă interesele oamenilor. Avem nevoie de un nou început în politică. Dar aceasta nu înseamnă să ștergem cu buretele lucrurile bune care s-au întâmplat, ci să încercăm cu toții o înnoire – idei noi, abordări și atitudini noi, oameni noi, păstrând în același timp stabilitatea și echilibrul sistemului politic românesc. 2016 va putea fi astfel anul în care reconstruim încrederea cetățenilor în instituții, în partide, dar și în oamenii care candidează în numele lor.
 
 
Vă îndemn să purtăm în suflet ziua de azi ca pe una specială, în care suntem conștienți de ceea ce ne apropie și ne face mai buni, mai uniți, mai solidari!
 
Să fim mai generoși cu noi înșine și unii cu alții, pentru că niciodată ura și învrăjbirea nu au dus la prosperitate și nu au mișcat o societate înainte. Unitatea, solidaritatea și consecvența sunt căile care ne vor duce spre o Românie cu adevărat puternică în Europa și în lume!
 
La mulți ani, români!
La mulți ani, România!”

×
x close