Viața după gratii nu e deloc ușoară, iar totul se petrece după un program strict. Astfel, preparatele pentru mesele de Crăciun care se pregătesc în bucătăria penitenciarelor din România trebuie să se încadreze în anumite norme calorice şi într-o anumită sumă de bani. Mai mult, mesele deținuților țin seama şi de orientarea religioasă.
Astfel, potrivit jurnaliștilor de la libertatea.ro, Administrația Națională a Penitenciarelor a precizat că de Crăciun, meniul deținuților din penitenciarele din România cuprinde:
Mic dejun: ceai, pâine, brânză, ceapă uscată, pate de porc sau de pasăre și tobă (în funcție de regim și religie).
Prânz: ciorbă de porc, de pui sau de vită (în funcție de regim și religie), sarmale sau varză a la Cluj, cozonac și apă minerală.
Cină: piure de cartofi cu friptură de porc sau de pui la cuptor, salată și un măr (în funcție de regim și religie).