Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de ProTV, că Omar Hayssam nu reprezintă în acest moment o prioritate a Serviciului în legătură cu Siria, "prioritatea numărul 1" fiind cei aproximativ 15.000 de cetăţeni români care trăiesc în această ţară.
Întrebat despre situaţia lui Omar Hayssam, Meleşcanu a arătat că "situaţia din Siria face aproape imposibilă acum o evoluţie care să conducă la o soluţionare imediată".
"Pe toate informaţiile care au fost, era într-o închisoare din Siria, dar unde mai este acum, ce se întâmplă în actuala conjunctură, e imposibil de ştiut", a adăugat el.
"Şi pentru noi, chiar vă spun cinstit, nu reprezintă o prioritate, prioritatea noastră numărul 1 pentru Siria o reprezintă cei aproximativ 15.000 de cetăţeni români care trăiesc în Siria şi care, împreună cu familille lor, sunt probabil pe undeva pe la 45.000. Tot ceea ce înseamnă posibilităţi, planuri, itinerarii de evacuare pentru cei care doresc să vină sunt principala noastră prioritate", a subliniat Meleşcanu.
Directorul SIE a apreciat totodată că în Siria conflictul evoluează spre un război intern.
"Seamănă din ce în ce mai mult cu un război civil, iar ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă - diferendul cu Turcia - arată că există chiar riscul externalizării acestui conflict şi în ţările din vecinătate", a apreciat el.
Meleşcanu a ţinut să sublinieze "modul foarte echilibrat şi responsabil" în care Turcia a reacţionat la atacurile din zona de frontieră.
"Evident că escaladarea lor poate să creeze o situaţie cu consecinţe grave pentru România, pentru că, în condiţiile în care ar începe un asemenea conflict, fluxul de refugiaţi sirieni ar fi mult mai mare şi o parte dintre ei ar reveni până la urmă şi României", a precizat el.
Teodor Meleşcanu a menţionat că SIE are mai multe scenarii şi că aceste concluzii au fost prezentate conducerii statului.
"Riscul cel mai mare pe care îl vedem la ora actuală este al unui război civil, intern, în care se foloseşte din plin implicarea externă prin furnizare de armanent, de militari, de militanţi, un risc care ar putea conduce până la urmă la o explozie a statului sirian, pe regiuni bazate pe religie, etnicităţi, ceea ce ar crea un focar de nesiguranţă foarte mare în Orientul Mijlociu, iar pentru noi ar însemna refugiaţi, probleme de tot felul", a spus Meleşcanu.