Antena 3 CNN Actualitate Meleşcanu: Atragerea de fonduri financiare pentru România, prioritate pentru SIE

Meleşcanu: Atragerea de fonduri financiare pentru România, prioritate pentru SIE

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 13:43 28 Feb 2012 Modificat la 13:43 28 Feb 2012
Meleşcanu: Atragerea de fonduri financiare pentru România, prioritate pentru SIE
Foto: Intact Images
Candidatul pentru şefia SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, după audierea sa de către comisiile parlamentare de specialitate, că una dintre priorităţile serviciului sub mandatul său va fi atragerea de fonduri financiare pentru România.

"Printre vulnerabilităţile pe care România le are sunt şi problemele legate de criza economică. Eu cred că verificarea bonităţii, atragerea, identificarea unor fonduri financiare posibile ar trebui să fie o prioritate pentru serviciu, fără a prelua atribuţiile organelor statului de specialitate în materie", a spus Meleşcanu.

De asemenea, el a precizat că prima sa prioritate este legată de îmbunăţirea dialogului cu Parlamentul şi de creşterea controlului politic asupra serviciului, o altă prioritate constând în dezvoltarea colaborării cu serviciile similare din ţările membre NATO şi UE.

"Pentru mine e foarte importantă continuarea procesului de modernizare a serviciului, începută de domnul Ungureanu, care e singurul nostru atu. Nu cred că vom putea rivaliza cu alte ţări din punct de vedere al mijloacelor tehnice pe care le avem, dar cred că din punct de vedere al calităţii oamenilor din serviciu nu numai că putem rivaliza, dar le putem chiar depăşi", a spus Meleşcanu.

Membrii comisiilor parlamentare de apărare şi pentru controlul activităţii SIE prezenţi la audierea candidatului la şefia SIE au recomandat marţi plenului, cu vot unanim, numirea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe.



Luni, senatorul a fost propus de preşedintele Traian Băsescu pentru funcţia de director al SIE.

"Am acceptat această propunere considerând că ea poate contribui la consolidarea practicii instituite de preşedintele Traian Băsescu de a numi la conducerea serviciilor de informaţii persoane care fac parte din opoziţia parlamentară, şi nu din majoritate şi că renunţarea la această practică, din cauza crizei parlamentare, ar avea un efect negativ asupra evoluţiei pe viitor a sistemului politic românesc", a declarat Meleşcanu, menţionând că, începând de luni, s-a autosuspendat pe o durată nedeterminată din calitatea de membru al PNL.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat luni, că va cere excluderea din partid a lui Teodor Meleşcanu, adăugând că nominalizarea la şefia SIE este "o afacere" între Traian Băsescu şi Meleşcanu.

"Domnul Meleşcanu nu a informat nici BPC, nici pe mine, nici un alt coleg, după ştiinţa mea, pe nimeni. Am primit din partea domnului Meleşcanu azi un fel de cerere, în care ne anunţă că se autosuspendă din PNL. Nu e cazul pentru că voi cere excluderea d-lui Meleşcanu din PNL pentru motive lesne de înţeles", a afirmat luni Crin Antonescu, la finalul şedinţei USL.

Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Haşotti, a declarat luni, că parlamentarii USL nu vor participa la audierea senatorului Teodor Meleşcanu pentru ocuparea funcţie de director al Serviciului de Informaţii Externe.

Vicepreşedintele Senatului, Petru Filip (PDL), a precizat marţi, că la şedinţa Birourilor permanente nu au fost prezenţi reprezentanţii opoziţiei, cu excepţia liderului deputaţilor PSD, Mircea Duşă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a reiterat marţi că, din punct de vedere constituţional, avizul din comisiile parlamentare este unul consultativ, singurul care contează fiind plenul.




×
x close