Antena 3 CNN Actualitate Meleşcanu: Armata Română va achiziţiona avioanele multirol, indiferent de viitorul guvern

Meleşcanu: Armata Română va achiziţiona avioanele multirol, indiferent de viitorul guvern

Meleşcanu: Armata Română va achiziţiona avioanele multirol, indiferent de viitorul guvern
12 Dec 2008   •   14:04

Cea mai mare achiziţie a Armatei Române, din ultimii 20 de ani, se va face din considerente economice, dar şi politice, indiferent de viitorul guvern, afirmă ministrul apărării, Teodor Meleşcanu. România va trebui să plătească 4,5 miliarde de euro, pentru avioanele multirol, de care are nevoie. Cei cinci mari ofertanţi sunt deja stabiliţi prin contractul care a trecut de CSAT, dar documentul ar mai putea fi trecut o dată prin parlament de viitorul guvern, a recunoscut actualul ministru.
Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu ar dori ca decizia finală a achiziţionării celor 48 de avioane multirol pentru armata română să se facă transparent. În privinţa ofertanţilor, ministrul spune că nu vor putea fi făcute prea multe modificări, întrucât piaţa marilor producători de avioane este restrânsă.
Preşedintele comisiei juridice din Senat, Norica Nicolai susţine că achiziţia se va face ţinând cont în primul rând de contextul politic.
România s-a angajat ca ţară NATO să respecte standardele tehnice de dotare. Armata are nevoie de 48 de avioane multirol, iar cerinţele tehnice au fost satisfăcute numai de avioanele americane F16 produse de Lockheed Martin, cele suedezele Gripen de la SAAB, sau avioanele europene Eurofighter, construite de EADS. Au mai intrat în discuţie şi avioanele Rafale ale companiei franceze Dassault.
Noile aparate ar trebui achiziţionate până în 2010 când expiră perioada de zbor a aparatelor MIG 21 Lancer aflate acum în dotarea armatei române.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Teodor Meleşcanu
Cele mai noi știri
Parteneri
x close