Coordonatorul Comitetului Naţional pentru Planificarea Vaccinării Covid-19 în România, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat că programările pentru etapa a II-a a vaccinării vor putea fi făcute începând de pe 15 ianuarie, de la ora 15.00. În această etapă vor fi vaccinate persoanele în vârstă, cele cu boli cronice și membrii personalului esențial.
Programarea persoanelor vârstnice se poate face individual, prin intermediul medicului de familie
“Modalitatea de programare se recomandă a fi prin medicul de familie, având în vedere că este în măsură să cunoască istoricul medical al fiecărei persoane şi să ofere informaţiile necesare legate de vaccinare şi de beneficiile vacinării şi, practic cu fiecare pesoană în parte se stabileşte ziua şi centrul de vaccinare în care va fi vaccinat sau acest lucru se poate face individual, separat prin aparţinător, prin call center sau Direcţia de Asistenţă Socială.
Şi aici, ca noutate, vom avea un număr unic, la nivel naţional - 021.414.44.25. Practic, sunând la acest număr, apelurile vor fi preluate în cele de 42 de call center-uri distribuite la nivelul fiecărui judeţ.
O altă modalitate de programare se poate face prin direcţia de asistenţă socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor, care pot să-şi facă cont şi să înscrie până la maximum 10 persoane din aceeaşi familie", a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiţă despre alegerea vaccinului: "Alegerea vaccinului se va face în funcţie de stoc"
“Când ai două tipuri de produse care au aceeaşi eficacitate, acelaşi profil de siguranţă, ceea ce contează în final este să ne protejam sănătatea, să ne vaccinăm şi să putem mai departe să ne vedem fiecare de activităţile noastre.
Este important să fim flexibili şi dinamici. Este importantă şi opţiunea pacientului dar nu putem să lasăm la libera alegere pentru că nu or să fie suficiente doze de vaccine. Chiar dacă am vrea să îşi aleagă fiecare ce tip de vaccin face trebuie să înţelegem că prima tranşă vine într-un număr mic 14.000 de doze", a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
Prima tranșă de vaccinuri produse de compania Moderna va ajunge miercuri în România. Aproximativ 14.000 de doze, din totalul de peste 400.000 care urmează să fie livrate în perioada următoare. La finalul lunii ianuarie este așteptat să primească aprobarea și al treilea vaccin făcut de AstraZeneca.
Alocarea vaccinurilor Moderna se va face către centrele care au cel mai mare flux de persoane vaccinate
"Alocarea acestor doze se va face către centrele care au cel mai mare flux de personae vaccinate pentru că ne dorim să nu irosim doze, având în vedere că flacoanele de la Moderna sunt condiţionate cu 10 doze şi atunci este important să avem certitudinea că acele doze vor fi folosite.
Practic personalul vaccinator din fiecare centru de vaccinare, în funcţie de câte doze vor avea disponibile vor decide alocarea flacoanelor de la Moderna respectiv Pfizer, ţinând cont, repet, de numărul dozelor disponibile şi de numărul persoanelor care sunt programate în ziua respectivă", a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță