Medicul de la Maternitatea Giuleşti, acuzat că nu a asistat o femeie în timpul unui avort din cauză că nu îi permitea religia, va fi anchetat. Acuzaţiile pacientei sunt extrem de dure, dar reprezentanţii maternităţii spun că femeia a beneficiat de asistenţa medicală necesară.
Femeia era gravidă în şase luni şi a fost programată la o întrerupere de sarcină la Maternitatea Giuleşti, după ce a aflat că fătul urma să se nască cu sindromul Down.
Soţul pacientei spune că a fost nevoit să îşi moşească soţia, după ce medicul a refuzat să o asiste pentru că religia musulmană nu îi permitea să facă acest lucru.
"În jurul orei 5, soţia mă sună şi îmi spune că nu mai e nimeni în salon. Plângea şi urla. (...) Am ajutat-o să nască, am fost moaşă", spune soţul femeii, Iulian Ghimpeţeanu. Potrivit acestuia, medicul a apărut abia după ce s-a născut copilul.
"Medicul a recunoscut că, întrucât este musulman, nu putea să facă acest tip de întrerupere de sarcină", mai spune soţul pacientei.
La Maternitatea Giuleşti a început o anchetă în acest caz. Conducerea unităţii medicale neagă însă acuzaţiile.
"Nu s-au reţinut aspecte de culpă medicală sau de malpraxis. Pacienta s-a externat cu diagnosticul clinic sănătos", a declarat purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti, Ciprian Cristescu.
Cazul a intrat şi în atenţia Colegiului Medicilor.
"Trebuie să analizăm cazul, să vedem dacă medicul a respectat codul deontologic", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Potrivit CMR, un medic poate refuza asistenţa medicală unui pacient atunci când cazul afectează libertatea de conştinţă a cadrului medical, însă numai dacă nu este o situaţie de urgenţă sau are cine să îl înlocuiască.