Specialişti în chirurgie şi în urologie din Târgu Mureş susţin că, deşi îndeplinesc condiţiile pentru a realiza transplant hepatic şi renal, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) blochează de câţiva ani autorizarea, existând interese pentru conservarea unui "monopol".
Şeful Secţiei Chirurgie I din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat, marţi, că actele pentru autorizarea activităţii de transplant hepatic au fost depuse de trei ani, însă Agenţia Naţională de Transplant nu a dat autorizarea.
Copotoiu a subliniat că Târgu Mureş este un centru medical cunoscut şi dispune de echipe specializate care ar putea face acest tip de transplant, însă ANT a blocat autorizarea.
"Este această Agenţie română de Transplant. Noi am înaintat actele ca să facem, de acum trei ani, transplant hepatic. Aşa cum s-a spus, transplantul hepatic este mai mult o problemă vasculară, nu este o problemă de tehnică. Dotări avem, absolut tot. Ni s-a răspuns - eu consider că unii au făcut monopol din această chirurgie - că nu avem un colectiv cu suficientă experienţă în a face transplant. Îmi pare rău, nu ştiu ce înseamnă, câtă experienţă trebuie să ai, dar uneori văd rea-voinţă din partea celor care răspund de transplant în România", a declarat Copotoiu, potrivit Mediafax.
În acelaşi context, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, Schwartz Ladislau, a declarat că echipa sa este pregătită din 1996 să facă transplant renal, dar nu a putut să-l realizeze, pentru că i s-a spus că nu are acreditare şi experienţă.
El a relatat că a urmat cursuri şi are şi alţi specialişti pregătiţi în Germania şi a existat chiar un donator, însă, în momentul în care a întrebat specialiştii de la ANT, intenţionând să îi invite să realizeze împreună transplantul respectiv, nu i s-a permis să îl facă.
Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş este singura autorizată pentru transplant din judeţ, pentru cel de cord, însă, potrivit şefului clinicii, Horaţiu Suciu, în momentul de faţă, aici nu se mai face transplant cardiac, întrucât, în urma "dezorganizării" fostului Institut de Boli Cardiovasculare şi Transplant, lipsesc medicamente esenţiale şi aparatură, iar medicii nu îşi pot asuma riscuri.
Preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, declara, la mijlocul lunii, că, din datele sale, un număr de 55 de corduri - 20 în 2012 şi 35 în acest an - au fost irosite, după desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant de la Târgu Mureş, în 2011, şi transformarea lui în clinică în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiu.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, că România a înregistrat, în primele luni ale anului, o explozie de donatori de organe, iar finanţarea trebuie adaptată acestei noi situaţii.
Citeşte şi România a intrat în topul ţărilor cu cele mai multe transplanturi de organe
Citeşte şi România a intrat în topul ţărilor cu cele mai multe transplanturi de organe