Potrivit medicilor din cadrul Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, în ultima perioadă s-a înregistrat o creştere însemnată a pacienților care au semnalat efecte secundare neașteptate, după administrarea unui tratament pe bază de paracetamol.
Aceste simptome au fost observate mai ales la cei care nu respectă prescripțiile medicilor, dar şi în cazul celor care iau paracetamol pentru a se trata acasă, fără un consult medical.
Astfel, pentru că paracetamolul este un medicament extrem de popular și folosit la scară largă, medicii britanici lansează un semnal de alarmă.
„Nu vă lăsați tentat să măriți doza sau să luați o doză dublă dacă aveți dureri foarte puternice. A lua prea mult paracetamol poate fi periculos și este posibil să aveți nevoie de tratament. Nu luați paracetamol împreună cu alte medicamente care conțin paracetamol.
Dacă luați două astfel de pastile există riscul de supradozaj. Administrarea medicamentului pentru a ameliora orice boală ușoară de care suferiți poate fi utilă, dar nu trebuie să depășiți niciodată doza recomandată”, au subliniat medicii din Marea Britanie.
Efecte secundare la paracetamol
Printre efectele secundare generate de un consum regulat de paracetamol se numără şi schimbarea culorii pielii degetelor și buzelor, care capătă o nuanță albăstruie. În acest caz, trebuie consultat imediat un specialist.
Concomitent pot apărea şi diaree, transpirație crescută, pierderea poftei de mâncare, greață sau vărsături. Aceste simptome pot apărea în câteva ore de la ingerarea unei doze hepatotoxice, avertizează autoritatea sanitară.
Nu sunt excluse, la un consum excesiv de paracetamol, crampele sau durerile abdominale, precum și umflăturile.
„Solicitați imediat ajutor de urgență dacă apare oricare dintre următoarele simptome de supradozaj în timpul tratamentului cu paracetamol", mai recomandă experții britanici.
Intoxicația acută cu paracetamol are 4 stadii
Stadiul iniţial (0-24 ore). Caracterizat prin anorexie, greață, voma, letargie, diaforeza, transpirații.
Stadiul intermediar (24-48 ore). În acest stadiu, starea generală bună poate foarte înșelătoare, dar paraclinic se înregistrează creșterea valorilor transaminazelor (AST, ALT), bilirubinei, modificarea timpilor de coagulare. Poate apărea icterul şi pot apărea sângerări ale mucoaselor. Hipoglicemia poate fi prezentă.
Stadiul hepatic (3-4 zile), concretizat prin encefalopatie hepatică, confuzie, letargie, voma, icter, sângerări spontane, comă, sindrom hepatorenal.
Stadiul de refacere durează până la 5 zile, când transaminazele revin la normal. Structura hepatică se normalizează în decurs de 3 luni de la injuria acută.