Antena 3 CNN Actualitate Medicamentele, după sfatul bolnavului. România, pe primul loc în Europa la consumul iraţional de antibiotice

Medicamentele, după sfatul bolnavului. România, pe primul loc în Europa la consumul iraţional de antibiotice

1 minut de citit Publicat la 21:45 14 Ian 2013 Modificat la 21:45 14 Ian 2013
Medicamentele, după sfatul bolnavului. România, pe primul loc în Europa la consumul iraţional de antibiotice
Pentru orice problemă de sănătate, românul se tratează după ureche şi se îndoapă cu antibiotice. Ajutor de nădejde vine şi de la farmaciile care le vând la liber, fără restricţii, chiar dacă, teoretic, nu se dau fără reţetă. Aşa se face că suntem pe primul loc în Europa la consumul iraţional de antibiotice.

Antibioticele, şi în România, se vând doar cu reţetă. Numai în situaţii de urgenţă sau în week-end, farmacistul îţi poate da câteva pastile fără avizul unui medic. Dar, la noi, regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Aşa că sunt şi farmacişti care vând antibiotice după sfatul bolnavului.
Este cea mai simplă şi mai des utilizată metodă de tratament de la noi. 70 % dintre români apelează la ea.

Chiar dacă antibioticul luat după ureche ne scapă pe moment de dureri, pe termen lung face mai mult rău decât bine: ne scade extrem de mult imunitatea şi ne face vulnerabili în faţa tuturor microbilor. Nu mai reacţionăm la tratamentul clasic, atunci când avem nevoie. 

Studiile făcute de Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile arată că România este singura ţară din comunitate unde rezistenţa stafilococului auriu la antibiotice a crescut alarmant. Mai exact românii se tratează mult mai greu de bronşite, pneumonii sau de infecţii grave care duc la coagularea sângelui.



×
x close