Preţul medicamentelor compensate şi gratuite ar putea creşte de patru-cinci ori pentru anumite grupe terapeutice, iar al celor pentru tratarea altor afecţiuni cu până la 600 de lei, potrivit noului Contract-cadru privind asigurarea asistenţei medicale în 2010, a spus directorul ARPIM, Dan Zaharescu, citat de
Mediafax.
"Schimbarea modalităţii de compensare aşa cum este prevăzută în noul contract-cadru ar putea face anumite medicamente pentru hipertensiunea arterială de exemplu, boală de care suferă 1,1 milioane de pacienţi, să-i facă pe aceştia să plăteasca de patru -cinci ori mai mult decat în prezent", a declarat, vineri, directorul Asociaţiei Române a Producătrilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), în cadrul unei conferinţe organizate cu prilejul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.
Potrivit lui Zaharescu, chiar şi o anume medicaţie pentru boala Parkinson, de care suferă 40.000 de oameni, ar putea să-i oblige pe aceştia să plătească în plus 500 - 600 de lei.
Directorul ARPIM a precizat că într-un an cu o criză fără precedent, autorităţile încearcă să împovăreze producătorii de medicamente. Aceştia sunt, în prezent, sprijiniţi de organizaţiile internaţionale din care fac parte, dar criza este resimţită în Europa şi la nivel mondial, astfel că ei nu pot estima pentru cât timp vor mai fi resurse pentru susţinerea sistemului din România.
"Dacă farmaciştii au acceptat plata la 210 zile, aşa cum este prevăzut în noul contract-cadru, modificarea sistemului de compensare pe grupe terapeutice îl va obliga pe pacient să scoată mai mulţi bani din buzunar", a adăugat Zaharescu, apreciind că 2010 este unul din anii cu cea mai profundă criză din ultimele două decenii.
Participanţii la conferinţa de vineri au tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că lipsa banilor ar putea duce la întreruperea multor tratamente vitale şi ar pune în pericol, viaţa pacienţilor şi aplicarea programelor naţionale de sănătate.
Preţurile la medicamente vor creşte din 1 aprilie întrucât prin legea bugetului de stat cursul de schimb a fost stabilit la 4,25 lei pentru un euro, în loc de patru lei cum a fost în actul normativ din 2009, declara, in 1 februarie, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Cel mai mult se vor scumpi medicamentele aduse din Elveţia, din cauza aprecierii francului, iar cele importate din Polonia se vor ieftini cu 11 la sută, pentru că leul s-a întărit faţă de zlot. Majoritatea medicamentelor sunt importate şi plătite în euro, iar preţurile vor fi calculate la un curs de 4,25 lei, în locul celui de patru lei folosit până acum, mai spunea atunci ministrul Sănătăţii.
În Catalogul Naţional al Medicamentului (CANAMED) sunt înregistrate 5.042 medicamente, toate acestea având preţurile reglementate de Ministerul Sănătăţii. Din totalul acestor produse, 3.812 sunt străine şi 1.230 autohtone.
Antena3.ro