Antena 3 CNN Actualitate Medicamentele compensate s-ar putea scumpi. Casa de Asigurări schimbă modul în care subvenţionează tratamentele

Medicamentele compensate s-ar putea scumpi. Casa de Asigurări schimbă modul în care subvenţionează tratamentele

1 minut de citit Publicat la 23:49 02 Iun 2010 Modificat la 23:49 02 Iun 2010
Medicamentele compensate s-ar putea scumpi. Casa de Asigurări schimbă modul în care subvenţionează tratamentele
Doar bogaţii îşi vor mai permite să se îmbolnăvească în România. Casa de Asigurări vrea să schimbe modul în care subvenţionează tratamentele. Dacă autorităţile spun că pacienţii nu vor simţi nicio creştere la preţ, producătorii de medicamente vin cu scenarii apocaliptice.

De la 1 iulie, întreg sistemul de compensare a medicamentelor se va schimba. Va exista un singur preţ de decontare pentru toate medicamentele care tratează o anumită boală. Şi de la acest preţ se va stabili cât mai trebuie să scoată din buzunar fiecare pacient, în funcţie de medicamentele pe care i le-a recomandat medicul.

?Dacă sistemul e aplicat corect, majoritatea pacienţilor vor avea acces la mai multe medicamente şi nu vor avea de plătit sume semnificativ mai mari?, a declarat Dorin Ionescu directorul general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Şi, să luăm un exemplu. Un pacient care a luat de la farmacie trei medicamente, a trebuit să scoată din buzunar 81,82 de lei. Dacă Asigurările vor alege un preţ de referinţă mai mic, de la 1 iulie pacientul va plăti pentru aceeaşi reţetă mai mult - 85,41 de lei. Varianta optimistă, cu statul care dă mai mulţi bani, arată că el ar putea plăti doar 72,19 lei.

?Este posibil să existe şi creşteri ale coplăţii pacienţilor în măsura în care decizia personală a lor este să folosească numai anumite medicamente şi în anumite forme de prezentare?, a precizat Dorin Ionescu.

Producătorii de medicamente sunt însă de altă părere şi vin cu un scenariu apocaliptic. ?Practic această compensare va ajunge să crească în medie preţurile cu 40 la sută, dar sunt situaţii în care poate să crească de 8, 10 ori, iar în cazul bolnavilor de cancer pot să ajungă să plătească şi 70 de milioane de lei?, e de părere Dan Zaharescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente.

Casa de Asigurări spune, în schimb, că în nici un caz co-plata nu se va aplica pacienţilor cu boli grave - hepatită, diabet sau cancer. Şi calculele care arată cât ar trebui să scoată din buzunar aceşti pacienţi sunt pur orientative. Aşa că, doar după ce vor merge la farmacie după 1 iulie, pacienţii vor vedea cine a avut dreptate.

Observator

×
x close