Antena 3 CNN Actualitate Medicamente vitale pentru pacienţi ar putea dispărea de pe piaţă

Medicamente vitale pentru pacienţi ar putea dispărea de pe piaţă

2 minute de citit Publicat la 09:16 15 Oct 2008 Modificat la 09:16 15 Oct 2008
Medicamente vitale pentru pacienţi ar putea dispărea de pe piaţă
Executivul este asaltat în această perioadă de cereri de tot felul. Pe lângă revendicările sindicaliste, distribuitorii şi importatorii de medicamente solicită acum premierului să intervină pentru a putea livra farmaciilor marfă. De altfel, miercuri dimineaţă, ei vor avea o nouă rundă de negoceri cu ministrul Sănătăţii în legătură cu preţul medicamentelor. Distribuitorii şi importatorii avertizează că unele medicamente vitale pentru pacienţi ar putea dispărea de pe piaţă, dacă nu se iau de urgenţă măsuri.
Ei sunt nemulţumiţi de faptul că ministrul Sănătăţii le-a propus ca preţul să fie recalculat la noul curs valutar doar în cazul a 200 de medicamente, incluse în programele naţionale de sănătate, şi nu pentru toate cele peste 4.000 pe care le distribuie în spitale şi farmacii.
Distribuitorii şi importatorii spun că până în prezent, din cauza îngheţării preţurilor au pierdut zeci de milioane de euro şi sunt hotărâţi să-l dea în judecată pe ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, indiferent de rezultatul negocierilor de miercuri. Demnitarul este însă mulţumit de rezultatul negocierilor purtate până în prezent şi susţine că în scurt timp va exista o metodologie nouă de calcul a preţului la medicamente.
Eugen Nicolăescu, declara, încă de la sfârşitul lunii trecute că preţurile medicamentelor rămân neschimbate până la 1 noiembrie. Între timp însă, distribuitorii au încetat livrările de medicamente, întrucât preţurile acestora sunt afectate de devalorizare, iar stocurile din farmacii sunt pe cale să fie epuizate.
Drept consecinţă, în farmaciile din ţară rafturile sunt din ce în ce mai goale. Este o situaţie fără precedent. În Buzău, medicamentele necesare supravieţuirii bolnavilor de diabet au dispărut, iar distribuitorii nu dau semne că vor aproviziona prea curând farmaciile.
Pacienţii vin să-şi ia medicamentele iar farmaciştii ridică din umeri şi îi trimit acasă. Oamenii spun că mai au rezerve doar pentru câteva zile iar în cazul în care problema nu se va rezolva curând, viaţa le va fi pusă in pericol. Bolnavii şi farmaciştii dau vina pe ministrul Sănătăţii.
Anul trecut, ministerul a obligat medicii de familie să prescrie tratamentele pentru diabetici pentru perioade de la 60 la 90 de zile tocmai pentru a nu mai apărea întreruperi în aprovizionarea cu insuline. Acum farmaciştii sunt nevoiţi să îi trimită pe bolnavi la medic pentru a le prescrie înlocuitori.
Şi în judeţul Caraş Severin stocurile de medicamente din farmacii sunt pe cale de a fi epuizate. Dacă situaţia nu se remediază, criza va ajunge în cel mai scurt timp şi în spitale, iar printre bolnavii cei mai amenintaţi sunt cardiacii şi persoanele bolnave de diabet.
Antena 3

×
x close