Adrian Marinescu, medic primar boli Infecțioase la spitalul Matei Balș, încurajează persoanele vindecate de COVID-19 să doneze plasmă.
"Vorbind de infecţia SARS-COV-2, tratamentul cu plasmă convalescentă care conţine anticorpi protectrori şi-a demonstrat clar eficienţa. Din păcate, nu avem suficienţi donatori.Cei care au trecut prin infecţie ar trebui să ştie că au posibilitatea să doneze la două săptămâni din momentul în care s-au vindecat, între două şi trei săptămâni. Ar trebui să se adreseze centrului de tranfuzii, sunt 17 centre în acest moment în România."
"Procedura de donare plasmă este asemănătoare celei de donare de sânge, are aceleaşi indicaţii şi chiar poate să ajute pacienţii cu forme critice, pentru care orice terapie este importantă, iar terapia cu plasma cu siguranţă că îi ajută.” precizează pentru Antena3.ro medicul epidemiolog Adrian Marinescu. Din cei aproape 37.000 de români vindecaţi de Covid, doar 1.000 au donat plasmă.
1.000 de euro pentru donatorii de plasmă din Bucureşti
Plasma de la un singur donator poate salva trei vieţi. Recent, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că donatorii de plasmă din Bucureşti vor fi recompensaţi financiar. Stimulentul va fi sub forma unor tichete, în valoare de 1.000 de euro.
Se dau bani! 1.000 de euro pentru donatorii de plasmă - Anunțul făcut de Gabriela Firea
În paralel, la nivel naţional se desfăşoară şi o campanie de donare de plasmă, iniţiată de Institutul de Hematologie. Potrivit documentului publicat pe cstbucuresti.ro, din data de 29 august, Centrele de Transfuzie Sanguină din întreaga ţara sunt deschise donatorilor de sânge şi plasmă convalescentă COVID-19, programul fiind 07:30-13:00.