Antena 3 CNN Actualitate Medic ATI din Franța, despre cazul doctorițelor de la Pantelimon: „Pacientul nu mai răspundea la noradrenalină. Erau într-un șah mat”

Medic ATI din Franța, despre cazul doctorițelor de la Pantelimon: „Pacientul nu mai răspundea la noradrenalină. Erau într-un șah mat”

GettyImages-sb10069454ac-001 (1)
Raluca Răduțoiu, medic ATI în Franța, spune că cele două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon nu aveau altă variantă. Foto: Getty Images
de Andreea Sava    |    18 Aug 2024   •   22:43

Unul dintre medicii semnatari ai scrisorii de susținere a celor două doctorițe arestate în scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon a explicat, duminică seara, la Antena 3 CNN, de ce colegele sale au acționat corect scăzând doza de noradrenalină a pacienților care, ulterior, au decedat. Raluca Răduțoiu, medic ATI în Franța, spune că nu exista altă variantă, deoarece bolnavii intraseră în șoc refractar.

„Nu le cunosc pe cele două doctorițe implicate în scandal. Inițiativele noastre au fost luate pentru a ne ajuta colegii. Facem o specialitate foarte grea și greu de înțeleș, iar acum suntem în fața unui caz care poate să creeze jurisprudență în România, ceea ce poate fi extrem de grav, deoarece colegele noastre nu au făcut altceva decât să își exercite dreptul de a practica această specialitate”, a declarat Raluca Răduțoiu, medic ATI în Franța.

Întrebată dacă oamenii au fost omorâți cu bună știință, medicul a răspuns: „Nu. Este clar, este cert. Ceea ce exprim e opinia mea de medic specialist. Judec un pacient care de mai multe zile primea doze mamut de noradrenalină la care nu răspundea în mod pozitiv. Tensiunea pacientului era incompatibilă cu viața. Este vorba despre definiția în sine a șocului refractar”.

„Cât timp un medicament nu acționează, mai contează modul de oprire? Să zicem că ați răcit, ați luat un antibiotic și nu își face efectul. Ce faceți? Continuați? Doctorul o să spună să îl oprim și să luăm altul. Pacientul nostru nu mai răspundea la noradrenalină. Din păcate, în spatele acestei noradrenalinei nu mai există nimic”, a mai adăugat medicul.

Potrivit acesteia, în ghidul medicilor ATI scrie că în situația în care pacientul nu mai răspunde la noradrenalină, se poate administra vasopresină.

„Nivelul de evidență științifică este foarte scăzut. Erau (n.r. cele două doctorițe) într-un impas terapeutic, într-un șah mat terapeutic”, a explicat Raluca Răduțoiu.

„Un astfel de pacient are în jurul său 5-6 seringe electrice. Terapie este complexă și vizează suportul tuturor organelor. Fiecare organ are nevoie de medicamentul lui. Deja, faptul că discutăm de noradrenalină în ml/h este o greșeală, pentru că acest medicament se administrează în micrograme/kg corp/minut. 20 ml/h mie nu îmi spune absolut nimic. (...) Vorbim despre șocul refractar, o patologie de care ne e tuturor frică, cu o mortalitate care se apropie de 100%”, a mai adăugat medicul.

În ceea ce privește poziția Consiliului Superior al Medicinei Legal, potrivit căreia decesul pacienților a intervenit 99% din cauza scăderii dozei de noradrenalină, medicul din Franța a spus: „Nu știu de unde este acest procent, nu există o formulă. Noi ne bazăm pe formule, la admisia unui pacient la ATI se calculează scorurile de gravitate, noi atunci avem o idee care ar putea fi mortalitatea acelui pacient. Probabil că dânșii au niște scoruri, dar cum îmi poți spune că dacă dau noradrenalină în șocul refractar, pacientul supraviețuiește în proporție de 99%? Este un nonsens. O patologie mortală care poate fi tratată, asta spun medicii legiști”.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close