Raportul arăta, potrivit Agerpres, şi că nici unul dintre cei 1092 de copii vizaţi nu mai era disponibil pentru adopţie internaţională şi prezintă, statistic, motivele pentru această situaţie.
"Procesul complet netransparent al Grupului de lucru şi opacitatea raportului sugerează că unii dintre copii ar putea rămâne de fapt în situaţii temporare, în care bunăstarea lor nu este protejată în mod adecvat. Credem că trebuie să exercităm în continuare presiuni asupra Oficiului Român pentru Adopţii pentru a deschide concluziile Grupului unei analize internaţionale transparente şi obiective şi să stabilească un cadru legal care să permită adopţii internaţionale pentru cazurile adecvate aflate în desfăşurare", arată un comentariu inclus într-o notă diplomatică transmisă, în data de 5 aprilie 2006, de Ambasada SUA la Bucureşti şi publicat de WikiLeaks.
Nota catalogată "confidenţială", relatează primirea unei scrisori, datată 29 martie, din partea secretarului de stat pentru ORA, Teodora Bertzi. Scrisoarea conţine raportul final al Grupului de lucru al ORA, ce a luat naştere în iunie 2005, pentru a analiza cererile de adopţie ale unor familii din străinătate.
Oficiul Român pentru Adopţii anunţa, în data de 17 aprilie 2006, că datele datele care privesc situaţia copiilor şi motivele pentru care cererile nu pot fi soluţionate au fost trimise tuturor familiilor solicitante.
Autorităţile române au primit, în perioada moratoriului asupra adopţiilor internaţionale, 1.399 de înregistrări, care implicau 1.100 familii şi 1.092 de copii. Analiza cazurilor a fost făcută de un grup de lucru creat special pentru acest scop, în baza legislaţiei în vigoare. Raportul arată că cea mai mare parte a minorilor vizaţi beneficiază de o formă de protecţie.
Teodora Bertzi declara la acea vreme că au primit răspuns toate cele 1.100 de familii străine care depuseseră cereri de adopţie pentru un copil din România, răspuns care indică situaţia actuală a minorului, familiile fiind informate în privinţa motivelor pentru care nu le-a fost aprobată solicitarea.