Antena 3 CNN Actualitate Media Vor să îndepărteze otrava de România. Mâna de români care luptă cu un monstru minier

Vor să îndepărteze otrava de România. Mâna de români care luptă cu un monstru minier

2 minute de citit Publicat la 08:40 16 Iul 2012 Modificat la 08:40 16 Iul 2012
Vor să îndepărteze otrava de România. Mâna de români care luptă cu un monstru minier
Foto: www.gabrielresources.com
Corupţie, sărăcie, câini vagabonzi şi orfelinate. Aceasta este imaginea superficială a României în străinătate. Cei care cunosc ţara cu 19 milioane de suflete mai bine apreciază natura prietenoasă a localnicilor , dar sunt disperaţi de corupţia din sistemul public, notează editorialistul Rupert Wolfe-Murray de la Huffington Post. Până şi sectorul caritabil din România a fost corupt de oameni care au învăţat repede că atunci când vrei ca lucrurile să meargă în direcţia ta trebuie să-i mituieşti pe funcţionarii prost remuneraţi. Investitorii fără scrupule se simt foarte bine în România, scrie jurnalistul.

Într-un context atât de potrivnic, o mână de oameni din satul Roşia Montana a reuşit să împiedice până acum demersurile unei companii de miliarde de dolari, care doreşte să deschidă o mină de aur în zonă. Proiectul ar distruge trei sate şi ar duce la crearea celui mai mare lac cu cianură din Europa. Localnicii spun că proiectul conduce la contaminarea pânzei freatice, a Dunării şi a Mării Negre.



Mica victorie a oamenilor este cu atât mai remarcabilă cu cât compania Gabriel Resources a investit milioane de euro în acest proiect şi se bucură şi de susţinea preşedintelui Traian Băsescu. Totuşi, legea a împiedicat compania să cumpere abuziv şi terenurile celor câteva zeci de săteni care au refuzat să-şi vândă pământurile.

Rupert Wolfe-Murray a vizitat România pentru a afla povestea oamenilor care se împotrivesc acestui proiect. Asociaţia care a dat dureri de cap companiei canadiene se numeşte Alburnus Maior şi a fost formată de Eugen David, un localnic din Roşia Montana. „Am intrat în casa lui, am admirat peisajul uimitor cu păduri, munţi şi garduri vii şi am băut lapte nepasteurizat”, povesteşte jurnalistul american.

Eugen David împreună cu alţi 50 de localnici au refuzat să-şi vândă pământurile. Acest refuz a incomodat compania minieră încă de acum 10 ani, de când a început să cumpere terenuri în zonă.



„Cea mai puternică armă a noastră este să acţionăm în judecată proiectul companiei miniere, o abordare care este mult mai eficientă decât să ieşim în stradă”, a explicat românul. În luna aprilie a acestui an, oamenii au obţinut o victorie, după ce planul de urbanism al companiei a fost declarat nul de către Judecătoria din Alba. Încercările oamenilor au fost susţinute şi de ministrul Mediului, Rovana Plumb, care a semnat un document anti-cianură în Parlamentul European.

Însă compania minieră refuză să-şi recunoască înfrângerea. Cu toate acestea, sectorul de voluntariat din România începe să prindă glas . „Salvaţi Roşia Montana” are peste 50.000 de fani pe Facebook şi susţinerea unei bune părţi a românilor.

Salvaţi Roşia Montana - Maia Morgenstern


 

×
Etichete: România
x close