Partener media la acest eveniment este şi site-ul de ştiri www.antena3.ro, iar pentru mai multe detalii organizatorice puteţi accesa www.beat-of-art.com.
S-a optat pentru acest gen de eveniment caritabil întrucât cabinetele de kinetoterapie sunt într-un număr redus la nivelul Iaşului şi de cele mai multe ori tarifele sunt excesiv de mari, mai ales în rândul părinţilor cu posibilităţi materiale mai reduse. În plus, din cercetările efectuate la nivel de judeţ Iaşi, s-a constat că există prea puţine cabinete de kinetoterapie pentru micuţii pacienţi. Obiectivul echipei Synaptico este de a concepe un spaţiu dedicat în exclusivitate copiilor cu un decor prietenos care să ajute la confortul şi starea psihică pozitivă a micuţilor. Tarifele pentru acest gen de recuperare se încadrează de regulă între 30 şi 60 de lei, o sumă considerabilă dacă luăm în calcul faptul că de regula este necesară o sesiune a câte 20 de şedinţe pentru o vindecare adecvată.
O viaţă normală cu ajutorul kinetoterapiei
"Toţi oamenii mari au fost mai întâi copii, dar puţini dintre ei îşi mai aduc aminte" spunea la un moment dat Antoine de Saint-Exupery. Astfel că puţin oameni mari îşi aduc aminte de visele şi speranţele pe care le aveau în copilărie şi mai puţini se pun în pielea piticilor de astăzi. Cu atât mai dificile sunt situaţiile în care se nasc copii cu nevoi speciale care necesită mai multă atenţie şi grijă din partea societăţii. În cele mai bune cazuri există o familie care îi susţin moral şi financiar pentru reabilitare şi integrare într-o societate care suferă la rândul ei de multe neajunsuri.
Dar ce se întâmplă dacă această familie lipseşte? Probabil soluţia micuţului ar fi să-i scrie Moşului sau Iepuraşului o scrisoare în care să le ceară şansa de a fi un copil normal. Şi aici moşul reprezintă fiecare adult din jurul său întrucât problemele neuromotorii pot fi vindecate prin şedinţe de kinetoterapie personalizate în funcţie de nevoile şi vârsta copilului.
Kinetoterapia sau gimnastica medicală are ca principiu exerciţiile fizice în scop terapeutic. Tratează numeroase afecţiuni având la bază diferite programe alcătuite individual în funcţie de tipul de boală şi de evoluţia sau involuţia acesteia. Prin kinetoterapie - gimnastica medicală - se pot corecta posturile anormale ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioze, cifoze sau lordoze.
Kinetoterapia este o terapie de lungă durată şi cere din partea micului pacient perseverenţă. Kinetoterapeutul trebuie să îşi susţină permanent pacientul. Inventivitatea şi creativitatea acestuia pot transforma exerciţiile kinetoterapeutice în adevărate ore de joacă, iar copiii devin motivaţi pentru a reveni la tratament.
Kinetoterapia are ca rezultate :
· câştigarea mobilităţii articulare normale pierdute în urma unei imobilizări post-fractură
· normalizarea tonusului muscular
· an tr enarea întregului corp în mişcare şi pregătirea organismului copilului pentru efort
· formarea obişnuinţei unor mişcări corecte şi coordonate
· corectarea deformării coloanei vertebrale, datorate poziţiei incorecte a micuţilor în bancă sau pe scaun în timpul pregătirii lecţiilor
· tratarea afecţiunilor aparatului locomotor: luxaţiile congenitale de şold, platfusul, "genunchi în X"
· corectarea atitudinilor posturale vicioase şi a modificărilor de ax ale coloanei vertebrale deja instalate
Copiii cu afecţiuni din sfera neurologic - hemipareze, parapareze - pot beneficia de asemenea de rezultatele pozitive ale kinetoterapiei. Rahitismul, obezitatea şi alte afecţiuni metabolice se pot trata, de asemenea, prin kinetoterapie.