TIFF 2013, un regal cinematografic
În deschidere va fi proiectat un film al lui Pedro Almodovar, “Amanţii pasageri”.”Trebuie văzut, dar asta, evident, nici nu mai trebuie spus”, afirmă Tudor Giurgiu. Pentru cei care nu pot ajunge decât în week-end, vorbim deja de un maraton cinematografic, 190 de filme rulează în cel puţin zece locaţii, cam 16 ore pe zi, de la zece dimineaţa, la două noaptea. “Fiecare film este proiectat de două ori şi sunt programate astfel încât două producţii cinematografice să nu aibă acelaşi tip de public”, spune Mihai Chirilov. De altfel, detaliile organizatorice ocupă cel mai mult timp celor doi directori. Chichiţele tehnice sunt cele care dau mari bătăi de cap, în rest, cam totul este programat şi organizat. “Deja am intrat într-o competiţie cu noi înşine, sunt trimise în Festival tot mai multe filme bune, iar noi practic dăm un spaţiu acestor filme să poată fi văzute, pentru ca publicul să fie familiarizat şi cu altceva decât producţiile comerciale din Mall-uri”, declară directorul artistic. Cum sunt selectate filmele? “Chirilov le vede pe toate”, spune Tudor Giurgiu râzând, iar Mihai Chirilov aprobă şi adaugă: “Avem o comisie formată din trei oameni, pentru că deja era un volum de producţii mult prea mare pentru a putea fi vizionate de un singur om”. Cert este că, în 2013, la Tiff, vor putea fi urmărite producţii în premieră mondială, cum ar fi Domnişoara Cristina în regia lui Alex Maftei sau Love Building, de Tom Wilson, care propune o teză provocatoare.
Despre invitaţi speciali şi filme “şoc”
“Un invitat special ne-ar costa foarte mult. Dar la TIFF, anul acesta vor fi prezenţi doi celebri regizori, britanicul Stephan Frears şi cehul Jiri Menzel. Luminiţa Gheorghiu va fi şi ea la Cluj şi îi va fi înmânat premiul de excelenţă”, spune Mihai Chirilov. Vor fi şi evenimente, în week-end este programată o vizită la Castelul Banfy din apropierea oraşului, care n-a fost dărâmat de bombardamentele ruseşti sau germane în timpul celui de-al doilea război mondial, ci distrus de jafurile satenilor. Acum este restaurat, vom avea şi evenimente pentru copii (pentru că 1 Iunie este la sfârşitul săptămânii), dar nu doar pentru ei, iar evenimentul se numeşte Week-end la castel. Între 6 şi 9 iunie este Festivalul Filmului Românesc.
Provocarea lui Mihai Chirilov la fiecare festival este să identifice un film care să abordeze o temă într-o manieră extrem de provocatoare, care să stârnească întrebări, pasiuni, revoltă. Iar pentru TIFF 2013, directorul artistic ne propune nu doar un singur film, ci trei, Trilogia paradis, de Ulrich Seidl. Pentru locuitorii marilor oraşe care nu vor putea ajunge la TIFF anul acesta, sunt programate câteva proiecţii în săptămânile ce urmează. Niciodată nu pot spune cu maximă siguranţă că un film va fi apreciat de public sau nu, am avut surprize de foarte multe ori. Dar ce-mi da entuziasm de fiecare data este că publicul a devenit din ce în ce mai pretenţios, mai critic, iar temele de discuţii pe perioada festivalului nu sunt politice sau mondene, ci filmele”, mai spune Mihai Chirilov.
TIFF este un eveniment susţinut de Intact Media Group.