"Decizia lui Victor Ponta de a demisiona din funcţia de premier al României ar putea să nu fie finalul problemelor sale. Protestele de stradă de săptămâna aceasta au fost doar culminarea lunilor de presiune generate de anchetele de fraudă şi corupţie care îl vizează. Ponta nu este singurul. O serie de politicieni, primari şi procurori au fost vizaţi de o campanie anticorupţie diferită de orice altă ţară din estul Europei sau din lume", comentează cotidianul britanic.
"Înainte de anul 2005, sistemul judiciar din Romania nu era independent. De aceea, nimeni nu avea curajul să iniţieze investigaţii complexe împotriva oficialilor de rang înalt", afirmă Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), într-un interviu acordat The Guardian înainte de prezentarea demisiei de către Victor Ponta.
"Anul acesta, am anchetat 12 membri ai Parlamentului, doi dintre ei fiind foşti miniştri. Am investigat doi miniştri în funcţie, inclusiv unul care a mers de la birou direct în arest preventiv", spune Kovesi.
Cu toate acestea, Victor Ponta este, de departe, cea mai mare ţintă a DNA de până acum. Iar românii par să fi fost impresionaţi de activităţile DNA: potrivit unui sondaj recent, 60% dintre persoanele intervievate au încredere în instituţie, în timp ce doar 11% acordă încredere Parlamentului. Dar nu toată lumea este mulţumită de activităţile DNA, Kovesi fiind criticată săptămânal în presă, subliniază ziarul The Guardian.
În pofida intensificării eforturilor anticorupţie, România continuă să aibă un drum lung de parcurs, concluzionează ziarul britanic.