Antena 3 CNN Actualitate Media Suntem în pragul unui măcel ecologic! Casa părintească nu se vinde, dar cuprul şi gazele de şist se dau gratis?

Suntem în pragul unui măcel ecologic! Casa părintească nu se vinde, dar cuprul şi gazele de şist se dau gratis?

S.T.
2 minute de citit Publicat la 22:44 28 Mar 2012 Modificat la 22:44 28 Mar 2012
Suntem în pragul unui măcel ecologic! Casa părintească nu se vinde, dar cuprul şi gazele de şist se dau gratis?
Foto: Antena 3
În cadrul ediţiei de miercuri seară a emisiunii "Sinteza Zilei", Mihai Gâdea a continuat seria dezvăluirilor despre tunul dat statului român prin preluarea rezervelor de cupru ale ţării şi prin avizul dat de guvernul român unei companii străine care poate exploata gazele de şist nu doar de la Bârlad, ci şi de la Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

După ce Ministerul Economiei a anunţat, luni, că firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro , de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro, Guvernul a aprobat astăzi acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM şi Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

Avizul a fost emis după întâlnirea premierului Ungureanu cu grupul american.



Cele două afaceri ridică numeroase semne de întrebare cu privire la modul în care sunt cârmuite de actuala conducere. Fostul premier al ţării, Emil Boc, susţine cu patriotism o zicală din bătrâni "casa părintească nu se vinde". Dar, oare, cuprul şi gazele de şist se dau gratis?

Mihai Gâdea a prezentat, în exclusivitate, la "Sinteza Zilei" informaţii incendiare despre tehnologia folosită în exploatarea zăcămintelor gazelor de şist şi a dezvăluit riscurile şi urmările fracturării hidraulice.



Probabil că autorităţile  nu cunosc faptul că acest tip de exploatare va aduce locuitorii de la malul mării în pragul unei catastrofe ecologice de proporţii. Chiar şi preşedintele României, Traian Băsescu, pleda, la începutul lunii martie, pentru acest tip de exploatare a gazelor de şist.

Vineri, peste 5000 de oameni au ieşit în stradă la Bârlad şi au strigat în cor "Aveţi mare grabă să ne daţi OTRAVĂ!". Oamenii au protestat împotriva exploatării gazelor de şist. Manifestanţii au scandat împotriva companiei americane care ar urma să exploateze gazele de şist în zona de sud a judeţului Vaslui, prin metoda fracţionării hidraulice, considerată una periculoasă pentru mediu înconjurător şi, implicit, pentru populaţie.

Actorul şi politicianul Mircea Diaconu a răspuns invitaţiei lui Mihai Gâdea la Sinteza Zilei şi a comentat decizia Guvernului de a aproba exploatarea zăcămintelor de gaze de şist.
 
În opinia lui, înfiinţarea liniilor cu predare maghiară la UMF Târgu Mureş, exploatarea gazelor de şist şi vânzarea cuprului sunt hotărâri la fel de grave şi toate trei merită câte o moţiune de cenzură.

"O să încerc să propun USL-ului moţiune de cenzură(...). Aş vrea să văd care dintre parlamentarii aleşi de cetăţenii români vor susţine aceste activităţi", a afirmat Mircea Diaconu, miercuri, la "Sinteza Zilei".

Vezi aici înregistrarea integrală a emisiunii Sinteza Zilei.

×
x close