Antena 3 CNN Actualitate Media Sinteza zilei: Secretul miliardelor de euro sustrase din România. Rețeaua Panama în ”Afacerea FLOTA”

Sinteza zilei: Secretul miliardelor de euro sustrase din România. Rețeaua Panama în ”Afacerea FLOTA”

2 minute de citit Publicat la 21:40 04 Apr 2016 Modificat la 21:40 04 Apr 2016
romania23.jpg

În contextul dezvăluirilor din scandalul Panama Papers, în care șefi de stat şi alţi politicieni de rang înalt, miliardari, celebrităţi, sportivi, dar şi reţele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăţi offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, Mihai Gâdea continuă la ”Sinteza zilei”, de la Antena 3, seria dezvăluirilor referitoare la România, arătând câți bani au fost ascunși în paradisurile fiscale în ultimii 25 de ani.

Mihai Gâdea a prezentat, la Antena 3, mai multe hărți care arată că România a pierdut miliarde de euro prin diverse ”scheme” operate la nivel înalt.

Adrian Măniuțiu a explicat, la Sinteza zilei, câteva dintre concluziile raportului întocmit de Global Financial Integrity, referitor la România, în perioada 2001 -2010.

Potrivit raportului, în această perioadă, doar prin facturarea fictivă s-au mutat din România aproximativ 5 miliarde de dolari americani.

Adrian Măniuțiu a subliniat, la Antena 3, că analiza Global Financial Integrity are la bază date obținute din surse oficiale, precum FMI, Banca Mondiala sau Banca Centrală, fără să facă referire și la alte cifre veficulate de agențiile de profil.

”Cifrele sunt foarte conservatoare și reprezintă valori pe care le-au luat din date oficiale”, a spus Adrian Măniuțiu.

Principalele state în care au ajuns banii din România sunt: Elveția, Malta, Cipru, Emiratele Arabe Unite ori Panama.

Cum să ascunzi un miliard de euro în cinci pași?!

 

Documente oficiale: Rețeaua Panama în Afacerea FLOTA

O serie de documente descoperite de Antena 3 în Registrul Comerţului din Panama şi la Ministerul Finanţelor din această ţară ar putea conduce la redeschiderea dosarului „Flota” de care Traian Băsescu a fugit timp de 16 ani.

Înscrisurile oficiale arată că foştii directori şi administratori ai Companiei Naţionale Maritime Petromin SA Constanţa au înfiinţat şi deţinut în Panama interese în nu mai puţin de 10 companii tip offshore, toate având ca obiect de activitate intermedierile în domeniul naval.

Deşi dosarul „Flota” a fost cercetat timp de 16 ani, niciun procuror nu a identificat sau nu a vrut să identifice aceste firme offshore din Panama, în care se pare că s-au scurs diverse comisioane percepute din vânzările de nave ale Petromin.

Senzaţional este faptul că toate aceste firme din Panama sunt şi în prezent în funcţiune, cu toate taxele plătite la zi, fiind gestionate de foştii directori ai Petromin S.A. numiţi în funcţii în anii 1997-2000, în mandatul lui Traian Băsescu de ministru al Transporturilor.

Grey Haven Maritime Enterprises S.A., Albertina Maritime Enterprises S.A., Alexandra Maritime Enterprises S.A., Diva Maritime Enterprises S.A., Sea Falcon Maritime Enterprises S.A., Fausta Maritime Enterprises S.A., Plenor Maritime Enterprises S.A., Elanor Maritime Enterprises S.A., Lara Maritime Enterprises S.A. şi Aria Maritime Enterprises S.A. sunt cele 10 firme offshore pe care directorii lui Traian Băsescu din anii 1997-2000 de la Petromin S.A. încă le mai controlează în Panama.

Toate aceste firme au fost înfiinţate în aceeaşi zi, în data de 14 mai 1996, prin casa de avocaţi Franco & Franco şi prin cabinetul notarului Rafael Fernandez Lara. Domeniile declarate de activitate au fost copiate la indigo.

×
x close