Antena 3 CNN Actualitate Media Sinteza zilei: Catastrofa de la Cernobîl în stenogramele lui Ceaușescu. Cum au încercat sovieticii să mușamalizeze dezastrul nuclear

Sinteza zilei: Catastrofa de la Cernobîl în stenogramele lui Ceaușescu. Cum au încercat sovieticii să mușamalizeze dezastrul nuclear

1 minut de citit Publicat la 23:20 26 Apr 2016 Modificat la 23:20 26 Apr 2016
exploziee.jpg
Foto: Agerpres/EPA

Istoricul Lavinia Betea a vorbit, la Sinteza zilei, despre pericolul care planează încă asupra Europei, la 30 de ani de la cel mai grav accident nuclear din istorie: explozia de la Cernobîl.

Reactorul numărul 4 al Centralei nucleare de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986. Accidentul nuclear, cel mai grav din istorie, a provocat pe loc moartea a 31 de persoane, dar numărul total al victimelor ar putea fi între câteva sute de mii şi milioane, notează experţi citaţi de presa internaţională.

”Sovieticii, rușii și guvernul de la Kiev au acoperit locul acela, ce s-a numit incendiu inițial, cu un planșeu făcut să dureze 30 de ani. Astăzi se împlinesc 30 de ani”, a afirmat istoricul Lavinia Betea, arătând că de la Kiev se pot cumpăra bilete pentru a vizita zona încă extrem de contaminată din jurul fostei centrale nucleare.

Puterea exploziei, de 400 de ori mai mare decât cea de la Hiroshima

Particule radioactive de la dezastrul de la Cernobîl mai ajung şi astăzi în atmosferă, chiar dacă s-a lucrat ani de zile pentru înlăturarea acestor efecte nocive, se arată într-un material marca ”În premieră”, cu Carmen Avram.

Imediat după explozie, un nor radioactiv a plutit îndelung deasupra Ucrainei şi a ajuns, apoi, şi în Belarus, Polonia şi România. Opt tone de combustibil radioactiv au ajuns în atmosferă. Erau tone de reziduuri care trebuia îngropate undeva, iar oamenii au fost expuşi la radiaţii foarte puternice.

Stenograma discuției dintre Nicolae Ceușescu și autorități, despre Cernobîl

Istoricul Lavinia Betea a afirmat, la Antena 3, că la aproape o săptămână după explozia de la Cernobîl, chiar de „1 Mai Muncitoresc“, Nicolae Ceaușescu a convocat Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al PCR, într-o ședință de urgență pentru a discuta despre efectele catastrofei în România.

În urma acestei întâlniri, în care Ceaușescu și-a exprimat îngrijorarea, s-a decis informarea populației, fără însă a se genera panică.

Imagini ținute la secret de comuniști. Povestea primului fotograf care a ajuns la Cernobîl

Igor Kostin a fost primul fotograf care a surprins momentele de după explozia reactorului de la Cernobîl.

Ajuns acolo, el s-a urcat într-un elicopter de unde a "tras" celebrul cadru care a făcut înconjurul lumii, cu centrala înnegrită de explozie, surprinsă de sus.

 

 

×
x close