Discuțiile, moderate de reprezentantul Asociației Române de Comunicații Audiovizuale (ARCA), George Chiriță, au vizat, printre altele, necesitatea unui organism de reglementare în mass-media care să acționeze ca un arbitru.
În acest context, directorul Asociației Televiziunilor Comerciale din Europa (ACTE), Ross Biggam, a spus că arbitru trebuie să fie unul "bun și independent".
"Guvernele sunt prin definiție foarte puternice, au un mandat al votului democratic în spate, iar grupurile de presă sunt și ele puternice și pot și ele influența dezbaterile democratice. Deci, pe de-o parte avem statul, pe de altă parte avem presa și e nevoie de un arbitru foarte bun. Pentru noi reglementarea poate fi o sabie cu două tăișuri, dar potențial, atunci când un politician întrece măsura și încearcă să comande unui ziar sau unei publicații ce să facă, atunci e nevoie să intervină reglementatorul, arbitrul care să pună lucrurile în ordine", a susținut Biggam.
Pe de altă parte, Cristian Mititelu, membru CNA, a vorbit despre situația din România în ceea ce privește reglementarea în spațiul mass-media.
"E extrem de dificil să avem reglementări eficiente într-o societate care are o opinie în general proastă despre lege. În plus, dacă vorbim despre posturile de televiziune, dacă nu există un limbaj comun între politicieni, organisme de reglementare și jurnaliști e foarte greu să impunem un concept atât de dificil cum e imparțialitatea și o minimă onestitate", a spus Mititelu.
Subiectul a fost tratat și de președintele sindicatului "Mediasind", Cristi Godinac. Acesta a susținut că presiunile care afectează activitatea jurnalistului sunt politice, economice și patronale.
"La capitolul atac politic aș trece și refuzul clasei politice de a depolitiza consiliile de administrație ale Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune și depolitizarea Consiliului Național al Audiovizualului. De peste 10 ani tot încercăm cu celelalte organizații să convingem clasa politică să modificăm legislația astfel încât la conducerea acestor instituții să fie numiți profesioniști neimplicați politic", a spus Godinac.
O altă problemă ridicată la dezbateri a fost situația televiziunilor comerciale. Președintele Consiliului de Administrație al SEEMO, Boris Bergant, a arătat că România, ca și alte țări din Europa Centrală și Răsăriteană, se confruntă cu problema televiziunilor comerciale "abundente".
"În România și în Europa Centrală și Răsăriteană asistăm la un model foarte straniu de televiziune comercială care este fie legată de partidele sau organizațiile politice care își transmit pe post propriile puncte de vedere sau sunt tot felul de conglomerate economice, dar nu neapărat după înțelegerea noastră a ceea ce înseamnă un post de televiziune. (...) Stai și te întrebi care e scopul acestor programe transmise așa-zis democratic", a afirmat Bergant.
O conferință privind libertatea presei, influența politicului asupra mass-media și corupția a fost organizată marți, la Palatul Parlamentului. Evenimentul a fost organizat de SEEMO în parteneriat cu Academia Internațională — Centrul Internațional Media (IA-IMC) și cu Organizația de PR pentru Europa Centrală și de Sud-Est (SECEPRO), Agenția Națională de Presă AGERPRES fiind printre partenerii locali, alături de alte instituții media și de reglementare.