Decizia de arestare a fost luată în ciuda faptului că avocaţii apărării au demontat rând pe rând interceptările făcute de procurori.
"În motivarea cererii de arestare s-a invocat un singur temei, şi anume cel constand în pericolul pentru ordinea publică, care ştiţi că se invocă în mod frecvent în toate cazurile, fără să prezinte fapte concrete care ar putea fi pericolul. (...) S-a invocat rezonanţa socială a faptei", a declarat avocatul lui Sorin Alexandrescu, Gheorghiţă Mateuţ.
"Este ilogică întreaga demonstraţie care justifică cererea de transformare a ordonanţei de reţinere de 24 de ore, în mandat de arestare pe 29 de zile", este de părere jurnalistul Adrian Ursu.
Extrase din rechizitoriul procurorilor în dosarul lui Sorin Alexandrescu. Iată "dovezile" de la dosar
Există semne de întrebare în ceea ce priveşte competenţa DNA în cazul lui Sorin Alexandrescu, mai ales că este vorba despre o negociere între două companii private.
SRI şi DNA ar fi ASCULTAT convorbirile lui Sorin Alexandrescu. "Este un act de intimidare la adresa dreptului de liberă exprimare"
"Şantajul nu este o infracţiune de competenţa, de urmărire penala a DNA, decât dacă a avut ca urmare conducerea unui prejudiciu, ori aici, şantajul care a fost prezentat judecătorului în vederea arestării, nu a fost prezentat ca o infracţiune care a avut un rezultat, urmarea imediată a acestei infracţiuni fiind, practic, neterminată. Astfel încât nu s-a pus problema vreunui prejudiciu", a mai declarat avocatul lui Alexandrescu.
Avocatul lui Sorin Alexandrescu a facut recurs la decizia judecătorilor iar cel mai probabil, acesta se va judeca peste trei zile.
În 30 mai, în urma unei operaţiuni de forţă declanşată de DNA, directorul general al Antena Group, Sorin Alexandrescu, a fost condus la sediul instituţiei a cărei şefă este Laura Codruţa Kovesi, sub pretextul unor simple audieri.
El a fost ridicat de DNA din faţa casei sub pretextul unor simple audieri, fără să fi fost citat în prealabil în dosar.
Între timp însă, a fost încadrat ca învinuit în urma unei plângeri făcute de RCS RDS. Mai mult, SRI şi DNA ar fi ascultat convorbirile lui Sorin Alexandrescu.
Definiţia şantajului: Constrângerea unei persoane, prin violenţă sau ameninţare, să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, dacă fapta este comisă spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Când constrângerea constă în ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată, pentru soţul acesteia sau pentru o rudă apropiată, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.