Prestigioasa agenţie de presă Reuters notează că nominalizările de procurori ale premierului român "sfidează" apelurile Uniunii Europene pentru mai multa transparenţă. "UE, la care România a aderat în 2007, a pus sub monitorizare sistemul judiciar din această ţară şi a cerut Bucureştiului să aleagă procurorii-şefi prin intermediul unui proces transparent în privinţa candidaturilor şi interviurilor, pentru a se asigura că nu vor fi aleşi pe criterii politice", subliniază Reuters.
Agenţia aminteşte de răzgândirea premierului, care marţi a spus că va face nominalizări "în urma unui proces transparent şi de durată", pentru ca miercuri să propună candidaţii pentru "departamentul anti-corupţie şi cel de luptă împotriva crimei organizate".
Ministrul interimar al Justiţiei, Victor Ponta, a propus-o, miercuri, pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar pe Tiberiu Niţu ca procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit calendarului CSM, candidaţii la funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievaţi la sfârşitul lunii mai, stabilit miercuri de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Ponta se gândeşte să sesizeze CC în cazul calendarului CSM pentru procurori
Propunerile au fost transmise, miercuri, de premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, către Consiliul Superior al Magistraturii, după ce, marţi, Ponta declara că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei.
Ministrul Ponta: Am nominalizat-o pe Kovesi pe baza convingerilor mele. Am scos Justiţia de sub monopolul lui Morar. USL nu se rupe