Antena 3 CNN Actualitate Media Q&A: Cine manipulează deciziile CCR şi efectele acestora pentru România

Q&A: Cine manipulează deciziile CCR şi efectele acestora pentru România

2 minute de citit Publicat la 22:26 11 Aug 2012 Modificat la 22:26 11 Aug 2012
Q&A: Cine manipulează deciziile CCR şi efectele acestora pentru România
Foto: INTACT Images
Emisiunea "Q&A" de sâmbătă seară a avut ca temă principală decizia CCR dar şi efectele pe care le-ar putea avea aceasta pentru România. Printre invitaţii speciali ai Sandrei Stoicescu s-au numărat Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiţiei, Petre Roman, fost premier al României dar şi Nicolae Popa, fost preşedinte al Curţii Constituţionale.

Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiţiei, a declarat că Parchetul nu îşi mai face datoria din 2005. "Primele măsuri luate - doar justiţia - prima conferinţă de presă a doamnei Macovei - a declarat că va dinamiza dosarul stenogramelor. La a treia zi a început urmărirea penală împotriva mea şi a domnului Georgescu. A doua măsură a fost decapitarea PNA. A treia a fost plimbarea de la miezul nopţii cu domnul Tăpălagă prin toate dosarele şi a patra măsură a fost legată de legile reformei justiţiei şi proprietăţii, asumate. Au fost legi ce au creat dezechilibre ireversibile iar în justiţie începe răul. Din acel moment a început răul.

Petre Roman, fost premier al României, a arătat că, indiferent cum s-ar lua decizia în continuare, acum se încheie una dintre cele mai oribile perioade din istoria României: Până nu avem decizia Curţii, nu se încheie acest război civil politic. Gândiţi-vă că acesta este un soi de război. Un om care nu are conştiinţă de sine are doar conştiinţă de el. Nu priveşte la ţară, nu priveşte la oameni, priveşte doar la el. Avem nevoie de o soluţie care să ne conducă din nou în situaţia de a duce treburile României acolo unde trebuie. Să nu uităm că toată tevatura asta a plecat de la faptul că guvernarea Băsescu a fost una profund antipopulară. Au fost măsurile de austeritate care au venit pe un fond de dezmăţ al furtului. Oamenii tăi sunt într-un dezmăţ şi tu tai salarii şi pensii, ce fel de credibilitate poţi să ai? Dar gata, acum suntem într-o situaţie politică extrem de periculoasă.

Nicolae Popa, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a declarat în direct la Antena 3, că actuala situaţie este legată de o practică a CC ce nu a fost întâlnită până acum: "Nici în Legea 46, nici în actualul regulament nu se face referire la posibilitatea unei erate. Există, însă, în Codul de Procedură Civilă, reglementată chestiunea îndreptarea erorilor şi omisiunii detaliilor. Dar aceeaşi procedură spune că îndretparea este realizată de instanţă. În cazul nostru, instanţa este Curtea Constituţională, în integralitatea sa, nu parţial", a arătat Popa.

"Multe dintre chestiunile care ne interesează pe noi au fost deja soluţionate de Curte în această erată. Probabil că, după ce s-a dat aceaastă hotărâre, urma să se treacă la confirmarea, nu validarea, ci confirmarea rezultatelor referendumului", a declarat Nicolae Popa.

×
x close