Pentru fiecare din afirmaţiile de mai jos, identifică scorul care i se potriveşte şefului tău. 0 înseamnă „deloc”, 1 – „uneori”, iar 2 – „în mod sigur i se potriveşte”. La sfârşit, adună scorurile şi consultă scala din josul paginii.
1. FARMEC FACIL ŞI SUPERFICIAL
Dulce, atent, încântător, şmecher şi vorbăreţ – şeful tău nu e niciodată timid, nu-i e teamă de ridicol sau de a spune orice. Nu se încurcă niciodată şi n-are treabă cu convenţii sociale, cum ar fi vorbitul pe rând.
2. GRANDOMAN, PLIN DE SINE
Din punctul de vedere al şefului tău, n-a fost angajat mai bun decât el care să fi călcat pe-acolo. Are păreri ferme, e mândru şi-i place să se laude. Psihopaţii sunt aroganţi şi cred în general că sunt superiori restului rasei umane.
3. UŞOR DE PLICTISIT
Şeful îţi dă ţie toate sarcinile care-i revin lui, dar sunt plictisitoare? Psihopaţii au adesea o autodisciplină redusă când au de făcut lucruri plictisitoare sau de rutină. Nu fac acelaşi lucru pentru o perioadă mare.
4. MINTE DE ÎNGHEAŢĂ APELE
Înşelător, alunecos şi manipulator, şeful tău pare să aibă un răspuns la orice întrebare, dar nu poţi fi sigur că răspunsul e adevărat. Pe lângă asta, o ţine una şi bună despre cum i-a spart el buza lui Bute într-un bar.
5. FĂRĂ NICIO REMUŞCARE
Lipsit de vinovăţie sau de remuşcări, nu poate fi niciodată atins de nenorocirea altora. NB Lipsa lui de toleranţă pentru „durerea de cap” de luni de dimineaţă care te-a împiedicat să mergi la serviciu nu se pune.
6. SUPERFICIAL EMOŢIONAL
Pare să aibă o gamă limitată de emoţii. Deşi prietenos la suprafaţă, relaţia cu colegii rămâne foarte superficială. Nu te-ai întrebat de ce şefului tău nu i se pare nimic în neregulă cu viaţa ta din afara programului?
7. INDIFERENT, LIPSIT DE EMPATIE
Când ceilalţi nu sunt de faţă, dovedeşte lipsă de empatie. Poate fi atât de rece, de lipsit de sensibilitate, de dispreţuitor, încât chiar şi Terminatorul pare mic copil.
8. PARAZITISM
Îi ajută pe ceilalţi doar dacă are ceva de câştigat. Psihopaţii evită responsabilităţile şi-i exploatează adesea pe alţii în folos propriu. S-a oferit vreodată şeful să-ţi facă o cafea când avea nevoie de ajutorul tău?
9. LIPSIT DE CONTROL
Este iritabil, iute la mânie şi nerăbdător? Continuă cu ameninţări, agresivitate şi chiar înjurături? Psihopaţii au dificultăţi în a-şi controla furia, acţionând adesea pripit, pentru ca apoi să se scuze în dorinţa de a-şi păstra imaginea.
10. IMPULSIV
Impulsivitatea poate să ajute, dar nu şi dacă pleacă de la birou pentru o jumătate de zi ca să se dea cu parapanta, lăsând toată hârţogăria în grija ta. Are dificultăţi în a rezista tentaţiilor şi frustrărilor?
SCOR
0–5
Linişteşte-te, cafetiera de la birou e mai periculoasă decât şeful tău.
6–10
Nu-ţi face probleme, eşti în afara oricărui pericol. Probabil.
11–15
Ascunde capsatoarele şi orice alte obiecte ascuţite.
16–20
Rezultatele testului de mai sus nu constituie probă penală.
DISCLAIMER
Acest test se inspiră din Inventarul de Psihopatie al lui Hare, testul folosit pentru identificarea psihopaţilor. Dr. Hare nu recomandă ca nespecialiştii să încerce să-şi „diagnosticheze” prietenii şi familia şi afirmă că doar psihologii calificaţi pot să aplice în mod corect şi corespunzător acest test. Lista de mai jos ne permite să ne facem o idee cu privire la trăsăturile pe baza cărora psihologii identifică psihopaţii.
Citeşte pe larg despre şefii psihopaţi în ediţia tipărită a revistei BBC Science Focus.
Revista Science Focus este un produs original BBC şi este numărul 1 în materie de ştiinţă, tehnologie, viitor!