Parchetul ÎCCJ își exprimă îngrijorarea față de amploarea pe care au luat-o în ultima perioadă presiunile exercitate prin intermediul unei părți a mass-media la adresa instituțiilor care alcătuiesc autoritatea judecătorească, presiuni ce depășesc limitele unor critici acceptabile într-o societate democratică.
Inegalitatea evidentă de arme între instrumentele mediatice aflate la îndemâna jurnaliștilor și atitudinea rezervată ce incumbă magistraților prin dispozițiile Statutului judecătorilor și procurorilor reclamă cu necesitate adoptarea unei reacții ferme și proactive.
Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a solicitat intervenția prin intermediul normelor de reglementare în domeniul asupra depășirii limitelor prevăzute de standardele europene acceptate ale libertății de exprimare prin identificarea și implementarea celor mai potrivite măsuri, se arată în comunicatul instituției.
Procurorul general cere CNA să pună botniță presei
- 14 februarie 2017 - votat decizia nr. 63 pentru modificarea Codului audiovizualului
- capitolele: ”Asigurarea informării corecte şi a pluralismului”, ”Protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine”, ”Dreptul la replică şi rectificare”
- CNA nu are drept de reglementare
- protocol CNA-CSM
- decizia 63, trimisă la CSM pentru propuneri sau observaţii
Sursa: Comunicat CNA
CNA, răspuns pentru procurorul general
Ţinând cont de numărul mare de subiecte ce trebuiau supuse atenţiei Consiliului la începutul acestui an, membrii CNA au decis să se întrunească în şedinţe publice de trei ori pe săptămână.
În şedinţe au fost analizate, printre altele, rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare şi Direcţia Control şi Digitalizare, ca urmare a reclamaţiilor primite şi a autosesizării membrilor Consiliului şi în cazul în care au fost constatate încălcări ale legislaţiei audiovizualului, radiodifuzorii au fost sancţionaţi.
Sursa: Comunicat CNA
Informațiile au fost prezentate joi, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.