Antena 3 CNN Actualitate Media OSCE cere autorităţilor române să nu reintroducă insulta şi calomnia în Codul penal

OSCE cere autorităţilor române să nu reintroducă insulta şi calomnia în Codul penal

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 21:14 12 Dec 2013 Modificat la 21:14 12 Dec 2013
OSCE cere autorităţilor române să nu reintroducă insulta şi calomnia în Codul penal
Foto: freepress.net
Reprezentantul OSCE pentru libertatea media, Dunja Mijatovic, şi-a exprimat, joi, dezamăgirea faţă de amendamentatele adoptate recent prin care insulta şi calomnia sunt reincriminate în Codul Penal şi cere autorităţilor române să nu adopte aceste măsuri.
 
"Incriminarea discursului poate pune frână dezbaterilor şi poate fi folosită pentru a proteja oficialii de critici. Teama de acuzaţii penale ar putea duce la autocenzură şi, în cele din urmă, poate avea un efect nedorit asupra jurnalismului de investigaţie. De aceea, sunt îngrijorată de recentele amendamente legislative", a declarat Mijatovic, care a condamnat şi modul în care societatea civilă "a fost omisă de la procesul de consultare", informează Mediafax.
 
Reprezentanta OSCE a precizat că România a făcut "un pas important" în 2006 când a dezincriminat insulta şi calomnia. "Sper că aceste amendamente nu vor fi finale şi fac apel la autorităţile competente din România să le respingă, deoarece ele reprezintă un serios regres pentru libertatea mediei din România", a mai spus Dunja Mijatović. 
 
Ea a subliniat că jurnaliştii români trebuie să poată informa "societatea asupra unor chestiuni de interes public fără teama de a fi urmăriţi penal". 
 
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul Penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente, printre care şi la articolele privind insulta şi calomnia.
 
Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen. Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii.
 
Potrivit articolului 205 - Insulta, "atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte".
 
Comisia juridică, printr-un amendament, a completat acest articol în ce priveşte pedeapsa pentru insultă, care poate fi amenda de la 150 de lei la 500 de lei.
 
Potrivit articolului 206 - Calomnia, "afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public, se pedepseşte cu amendă de la 250 de lei la 13.000 de lei.
Comisia juridică a propus, printr-un amendament, creşterea limitei minime a amenzii pentru calomnie, de la 250 de lei la 500 de lei.
 
Membrii Comisiei au arătat în raport că au luat în considerare pentru aceste modificări mai multe aspecte derivate din considerentele deciziilor Curţii Constituţionale.
 
Astfel, prin Decizia nr. 62/2007, Curtea Constituţională, având ca practică şi decizia CC din 2000, a stabilit că abrogarea articolelor 205, 206, respectiv 207 - privind insulta, calomnia şi proba verităţii - este neconstituţională. Astfel, pe cale de consecinţă, efectele abrogării au încetat, iar prevederile legale care au format obiectul abrogării au continuat să producă efecte, articolele 205, 206 şi 207 fiind în vigoare, potrivit raportului Comisiei.
 
Membrii Comisiei au arătat în raport că Parlamentul nu poate abroga articolele privind insulta şi calomnia, ci se poate pronunţa doar cu privire la cuantumul sancţiunii.

×
Etichete: Cod Penal calomnie OSCE
TOP articole
x close