Carmen Dumitriu, director al Muzeului de Istorie a Evreilor din România „Șef Rabin dr. Moses Rosen”, a încetat din viață vineri, 1 aprilie, după o grea suferință. Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Ghencea Militar duminică, 3 aprilie, la ora 12.
Pentru cei care au cunoscut-o, a fost o fire optimistă, pasionată de ceea ce făcea, cu o personalitate complexă și cu o inteligență ascuțită. Aceste calități au fost temelia aprecierilor de care CARMEN DUMITRIU s-a bucurat atât în activitatea îndelungată și prolifică de jurnalist de radio, cât și în cea de specialist în comunicare la mai multe ministere și instituții centrale din România.
Din 2010, ea a fost directoarea Muzeului de Istorie a Evreilor din România „Șef Rabin dr. Moses Rosen”, unde s-a remarcat prin dăruirea și priceperea în dezvoltarea și modernizarea activității acestui așezământ cultural de mare importanță pentru viața comunității evreiești. Amintim, printre realizările sale din acest domeniu, reinstalarea Muzeului de Istorie a Evreilor în clădirea Templului „Unirea Sfântă” din capitală, unde a reușit să atragă un număr tot mai mare de vizitatori, pregătirea și deschiderea, în cadrul Muzeului de Istorie a Evreilor, a Pinacotecii Federației Comunităților Evreiești din România (F.C.E.R.), inaugurată la 19 octombrie 2014.
Carmen Dumitriu și-a pus semnătura și pe o serie de prestigioase manifestări culturale, dintre care amintim expoziția „Pictorițe evreice”, în cadrul evenimentului paneuropean „Femeia în iudaism”, aniversarea pictoriței Medi Dinu la împlinirea a 105 ani, manifestarea „Yidische Welt”.
Pasiunea pentru jurnalism a determinat-o să nu renunțe la această profesie, realizându-și în mod regulat emisiunea proprie la postul „Radio Shalom”.
Carmen Dumitiru a fost și vicepreședinte al Fundației „Academician Nicolae Cajal”.
Condoleanțe familiei îndurerate. Să îi fie amintirea binecuvântată!
Federația Comunităților Evreiești din România