Nu au mai venit celebrități care să vorbească angajaților trustului despre provocări, succese, temeri și revelații, ca până acum. Au fost prezenți, însă, reprezentanții Casei de Licitații Artmark, care au susținut un seminar extrem de agreabil despre artă. Bonus, cei prezenți la întâlnire au putut ține în mână o statuetă, Minotaurul, de Salvador Dali și admira un tablou semnat de Nicolae Grigorescu, “Car cu boi”.
Iulia Zgripcea a deschis sezonul Întâlnirilor povestind despre legătura dintre artă și fericire.
Pentru cei interesați, Artmark înnoiește conceptul Licitației de Primăvară prin adăugarea unei secțiuni de Artă Europeană în dorința de a sublinia faptul că arta românească a marilor maeștri poate fi pusă pe același piedestal cu cea a artiștilor universali. Minotaurul, pe care au avut privilegiul de a-l atinge, va fi pus în vânzare și va avea că preț de pornire 4000 euro. Nici măcar nu pare un preț foarte mare de pornire, mai ales după ce am aflat, din povestirile celor de la Artmark, că n-ai nevoie de o avere fabuloasă pentru a deveni colecționar. Există desigur mari familii nobiliare, la care această tradiție, de a colecționa, se transmite din generație în generație.
Dar, aveam să aflăm astăzi, doi americani, Herbert și Dorothy Vogel, soț și soție, au lăsat o avere imensă statului, constând în opere de artă inestimabile. El sorta scrisori, iar ea era bibliotecară. Aveau salarii absolut modeste. Fiind mari iubitori de artă, au căzut de acord că un salariu să-l folosească pentru mâncare, chirie, facturi și alte cheltuieli obișnuite, iar celălalt să-l investească tablouri, sculpturi etc. N-au avut copii, locuiau cu chirie, unele lucrări valoroase le-au cumpărat în rate, altele la preț redus chiar de la artiștii impresionați de pasiunea celor doi soți. După decesul lor, Washington National Gallery of Art s-a îmbogățit cu 4782 de opere de artă donate de către Herbert și Dorothy Vogel.
“Carul cu boi” al lui Grigorescu va intra la licitație cu un preț de pornire de 35 000 – 40 000, de asemenea, în această primavara. Interesant despre pictor este ca primele sale tablouri au fost achiziționate și popularizate de prietenii săi dragi, Ion Luca Caragiale, Barbu Stefănescu Delavrancea și Alexandru Vlăhuță, ultimul având o colecție impresionantă.
Discuțiile despre secretele din viața colecționarilor s-au ammestecat cu cele despre trendurile de pe piața artei și cu întrebări despre ce este și ce nu este artă. Așteptăm o nouă ediție de Întâlniri Creative sub forma de Art Me Up, program oferit de Artmark.
Mai multe amănunte puteţi afla pe blogul IMG