Oficialul postului de televiziune nu a precizat care este numărul celor care au luat decizia de a-şi prezenta demisia.
„Unii colaboratori noi ai biroului Al-Jazeera-Mobasher din Egipt, care au propria părere cu privire la situaţia din Egipt, au decis să părăsească postul de televiziune", a declarat oficialul citat, sub acoperirea anonimatului.
Al-Jazeera este criticată de o parte a opiniei publice din Egipt, precum şi în alte ţări din Primăvara Arabă, pentru linia sa editorială, considerată favorabilă islamiştilor.
Gestul colaboratorilor Al-Jazeera vine în contextul în care televiziunea urmăreşte îndeaproape evenimentele ce au dus la înlăturarea de la putere a fostului preşedinte egiptean, islamistul Mohamed Morsi, de către armată.
Oficialul a precizat că demisionarii „nu s-au adaptat liniei editoriale a Al-Jazeera, care refuză să se supună presiunilor şi care continuă să acopere evenimentele cu profesionalism, făcând abstracţie de putere".
El a continuat spunând că „înţelege marile presiuni cu care se confruntă ei".
Demisiile nu au afectat totuşi personalul biroului egiptean Al-Jazeera News, principalul canal de ştiri al grupului.
Potrivit presei, şapte colaboratori ai Al-Jazeera în Egipt au demisionat luni, în ziua în care peste 50 de persoane au fost ucise la Cairo în cadrul unei manifestaţii a susţinătorilor preşedintelui islamist, puternic mediatizată de postul din Qatar.
Miercuri seara, chiar după anunţarea de către armată a îndepărtării de la putere a preşedintelui provenit din rândul Fraţilor Musulmani, postul a difuzat o înregistrare video în care Morsi reafirma că este „preşedintele ales al Egiptului".
Al-Jazeera a afirmat ulterior că forţele de securitate au percheziţionat sediile sale şi i-au arestat angajaţii, precum şi pe cei ai mai multor instituţii de presă apropiate de islamişti.
De la înfiinţarea sa, la sfârşitul lui 1996, Al-Jazeera a fost o tribună pentru contestatarii regimurilor autoritare din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.
Finanţată de bogatul emirat Qatar, televiziunea se laudă că a contribuit la Primăvara Arabă, transmiţând în direct manifestaţiile.
Criticii săi consideră însă linia sa editorială prea favorabilă islamiştilor ajunşi la putere după Primăvara Arabă, între care Fraţii Musulmani din Egipt.