Precum majoritatea ţărilor, România consideră că terorismul, corupţia şi crima organizată reprezintă ameninţări la adresa securităţii naţionale. Din punctul de vedere al Guvernului, însă, lista pericolelor naţionale ar trebui să fie completată şi cu o altă instituţie: presa. Acestea sunt câteva dintre ideile dezvoltate de jurnaliştii internaţionali cu referire la documentul făcut public recent de Consiliul Naţional de Apărare. Presa străină a clasificat documentul oficialilor români drept ?o lovitură la adresa libertăţii presei?.
În acest context, jurnaliştii internaţionali amintesc şi de arestarea ?unui jurnalist de televiziune cu notorietate?, mai exact a lui Dan Diaconescu, pentru care s-a emis ordonanţă de reţinere pentru 29 de zile.
Potrivit Canadian Press, relaţiile dintre Guvern şi presă au devenit din ce în ce mai tensionate în ultimii doi ani, de când România a intrat în recesiune. Ziarele şi televiziunile, dintre care unele deţinute de jucători politici, sunt în general părtinitoare, susţinând sau opunându-se Guvernului.
Principalele vulnerabilităţi ale României, potrivit documentului elaborat de Consiliul Naţional de Apărare şi discutat marţi în CSAT, sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, inclusiv presa, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local cât şi naţional.
Citeşte Strategia Naţională de Apărare
Foto: Intact Images
Antena3.ro