Situaţia TVR este una critică, iar pentru redresare televiziunea publică are nevoie de colaborarea celor doi parteneri - mediul politic şi managementul intern, a apreciat marţi directorul media European Broadcasting Union (EBU), Jean Philip De Tender, în timp ce preşedintele director general al Televiziunii Române, Irina Radu, a mărturisit că 2016 a fost cel mai greu an din istoria instituţiei.
Declaraţiile au fost făcute în contextul prezentării "Raportului Intercolegial", realizat benevol de reprezentanţi ai EBU, asupra situaţiei TVR.
"TVR a încheiat acum câteva săptămâni cel mai greu an din istoria sa", a afirmat Irina Radu. Ea a amintit de problemele de audienţă, de organigramă şi de datoriile istorice ale instituţiei pe care o conduce. Astfel, a subliniat ea, TVR a ajuns de la 22% cotă de piaţă în 2006, la 3,4% în perioada actuală, în contextul în care "investiţia în programe a scăzut cu 90%". Mai mult, ea a amintit că televiziunea are datorii istorice de aproximativ 145 de milioane de euro, iar aceste datorii au fost acumulate în timp.
Irina Radu a spus că problemele TVR au fost prezentate în rapoartele de activitate din perioadele respective. "Aceste rapoarte de activitate au ajuns în Parlament. Parlamentul le-a picat când a dorit să le pice", a afirmat ea.
Înaintea prezentării reprezentanţilor EBU, Irina Radu a evidenţiat câteva cifre ce ilustrează situaţia TVR.
Astfel, anul trecut, TVR a trebuit să plătească salariaţilor ce au acţionat în judecată instituţia 1.121.100 de euro. Sumele executate de salariaţi s-au ridicat la 10,5 milioane de euro, la care s-au adăugat executările din 2015, de peste 4 milioane de euro. "Performanţa pentru noi în 2016 a fost să rămânem în viaţă", a subliniat ea.
La rândul său, Jean Philip De Tender a remarcat că, pentru ca "Televiziunea Română să aibă succes, are nevoie de colaborarea celor doi parteneri - actorii politici şi managementul TVR, "care trebuie să ajungă la nivelul următor". El a evidenţiat nevoia de finanţare pe termen lung. "Faţă de alte ţări din Europa, nivelul de finanţare al TVR este mult mai scăzut", a adăugat De Tender. "Există mult prea multă ingerinţă din partea politicului", a susţinut el.
În ceea ce priveşte managementul TVR, a apreciat reprezentantul EBU, în interiorul instituţiei "rolurile sunt oarecum încurcate". "Directorul general trebuie să se autocontroleze, ceea ce este nefiresc", a explicat el, referindu-se la faptul că PDG-ul TVR este şi preşedintele Consiliului de Administraţie al instituţiei.
"Situaţia e critică, dar eu sunt optimist, pentru că am văzut că au fost plantate deja nişte seminţe şi au început să apară nişte schimbări", a declarat el.
Directorul Departamentului Juridic al EBU, Richard Burnley, a arătat că TVR, "un brand istoric foarte puternic", s-a confruntat cu "un obstrucţionism politic, care a dus la un fel de paralizie". De asemenea, în privinţa managementului, a afirmat el, "nu se aplică normele de conflict de interese la nivel intern".
"Am înţeles şi am fost dezamăgiţi să aflăm că a fost eliminată taxa radio-tv. E nevoie de o sursă de finanţare astfel încât televiziunea să poată supravieţui pe termen lung. Am dori să existe mecanisme de salvgardare, care să garanteze că nu mai există imixtiuni politice", a subliniat el.
Potrivit Irinei Radu, până la 31 martie datoriile TVR la bugetul de stat vor fi plătite. "Acestei instituţii i se dă o şansă după 10 ani de bătaie de joc. Mi s-ar părea o nenorocire ca noi să lucrăm ca până acum", a declarat Irina Radu.
O formulă de asigurare a independenţei televiziunii publice ar fi, au apreciat reprezentanţii EBU, alocarea unui procent din PIB, în contextul eliminării taxei radio-tv. Referitor la această taxă, reprezentanţii EBU au spus că procesul prin care era colectată era unul greu de controlat.