Antena 3 CNN Actualitate Media Ioan Ghişe a depus la Senat "Legea jurnalistului". C.T. Popescu: Ar avea un efect devastator asupra presei

Ioan Ghişe a depus la Senat "Legea jurnalistului". C.T. Popescu: Ar avea un efect devastator asupra presei

2 minute de citit Publicat la 19:36 28 Sep 2010 Modificat la 19:36 28 Sep 2010
Ioan Ghişe a depus la Senat "Legea jurnalistului". C.T. Popescu: Ar avea un efect devastator asupra presei

Liberalul Ioan Ghişe a depus, marţi, în Senat o iniţiativă legislativă controversată, denumită "Legea jurnalistului". Potrivit acesteia, ziariştii trebuie să aibă "carte de jurnalist", să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani şi, culmea, să fie examinaţi psihologic. Ziaristul Cristian tudor Popescu este de părere că o astfel de lege ar avea un efect devastator asupra presei.

Potrivit Mediafax, printre prevederile din acest proiect se numără cele referitoare la "delictul" şi "cvasi-delict" de presă. Mai precis, prin inserarea de informaţii, reflecţii sau comentarii în mass-media, despre fapte care nu au implicaţii asupra societăţii şi au cauzat o daună materială sau morală unei persoane, jurnalistul poate fi sancţionat dur. De un nou organism numit Ombusman-ul Mass-Media.

Ombusman-ul ar urma să decidă care este valoarea pagubei şi în general, să controleze tot în această meserie. Iar în caz extrem poate chiar să suspende din profesie jurnaliştii şi să le retragă  "Cartea de jurnalist".

Mai mult, conform proiectului senatorului Ghişe, ziariştii trebuie controlaţi psihologic în fiecare an, iar o dată la trei ani trebuie atestată calitatea de jurnalist. Nu pot fi jurnalişti cei care au fost condamnaţi definitiv pentru furt, viol, tâlhărie, crimă, escrocare, trădare de ţară "şi alte fapte incompatibile cu morala socială".

C.T. Popescu: Ioan Ghişe a fost supus unei examinări psihologice?

Contactat de Mediafax, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat că o astfel de lege "ar avea un efect devastator asupra presei, asupra libertăţii ei, câtă mai este". Acesta se întreabă retoric dacă Ioan Ghişe a fost supus unei examinări psihologice anuale şi susţine că nici calitatea de politician nu i-a atestat-o nimeni.

"Înainte de a discuta despre legea propusă de domnul Ghişe ar fi interesant de ştiut dacă domnia sa, în calitate de parlamentar, a fost supus unei examinări psihologice anuale. Mă tem că nu. Şi cred că nici calitatea de politician nu i-a atestat-o nimeni, neexistând o legitimaţie în acest sens. O lege ca aceea propusă de domnul Ghişe ar avea un efect devastator asupra presei, asupra libertăţii ei, câtă mai este", a declarat Cristian Tudor Popescu.

"Ne găsim într-un stat condus de un regim cu din ce în ce mai vădită tentă autoritară şi toate prevederile unei astfel de legi ar putea fi folosite pentru a bloca exprimările neconvenabile ale jurnaliştilor. Mă întreb de ce simte nevoia domnul Ghişe să avanseze acum o asemenea lege: poate pentru că, la unison cu domnul Băsescu, consideră presa un pericol pentru Siguranţa Naţională?", a adăugat jurnalistul.

Legea nu e susţinută de PNL

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat, pentru sursa precizată, că "Legea jurnalistului", promovată de Ioan Ghişe, nu are aprobarea Biroului Politic al partidului şi nici a grupului parlamentar din Senat. Voicu susţine că liberalii nu vor sprijini o modificare legislativă fără consultarea tuturor factorilor implicaţi.

"E iniţiativa personală a senatorului PNL. PNL nu va susţine nicio modificare legislativă în acest domeniu, fără consultarea prealabilă a jurnaliştilor şi a tuturor celor implicaţi în mass-media", a spus Voicu.

Antena3.ro


×
Etichete: Ioan Ghise Senat
x close