Antena 3 CNN Actualitate Media În premieră: Particule radioactive de la dezastrul din Cernobîl ajung şi astăzi în atmosferă

În premieră: Particule radioactive de la dezastrul din Cernobîl ajung şi astăzi în atmosferă

1 minut de citit Publicat la 21:40 01 Mai 2011 Modificat la 21:40 01 Mai 2011
În premieră: Particule radioactive de la dezastrul din Cernobîl ajung şi astăzi în atmosferă
Foto: greenmedia.md
Particule radioactive de la dezastrul de la Cernobîl mai ajung şi astăzi în atmosferă, chiar dacă s-a lucrat patru ani pentru înlăturarea acestor efecte nocive, este concluzia emisiunii În premieră, difuzată duminică seara, la Antena 3.

Oraşul e şi acum una dintre cele mai radioactice structuri din zonă. Pământul e încă radioactiv şi probabil va rămâne nelocuit zeci de ani de acum încolo.

Numărul morţilor este greu de spus - unele voci spun că ar fi mii de morţi, alţii - un milion. Un sfert de secol mai târziu, cauzele exploziei încă nu se cunosc.

La 25 de ani de la dezastrul de la Cernobîl, nu se cunosc nici azi cauzele celei mai mari catastrofe. Unii spun că au fost greşeli de proiectare, alţii vorbesc despre greşeli umane.

Reactorul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat în 1986. Un nor radioactiv plutea atunci deasupra Ucrainei şi a ajuns, apoi, şi în Ucraina, Belaerus, Polonia şi România.

Opt tone de combustibil radioactiv au ajuns în atmosferă. Erau tone de reziduuri care trebuia îngropate undeva, iar oamenii au fost expuşi la radiaţii foarte puternice. Cei care se declarau bolnavi din cauza dezastrului de aici erau internaţi la spitalul de psihiatrie. Explozia a distrus şi centrala, şi vieţile a mii de oameni.
 



×
x close