Iată o parte din materialele interesante ale sezonului 5:
Tragedia aviatică de la Baloteşti
În timpul Revoluţiei, în România, s-a produs o tragedie aviatică, despre care nu vrea să vorbească nimeni, iar rudele supravieţuitorilor au fost ameninţate cu atâta violenţă în anii de după accident, încât şi astăzi se tem să vorbească. Rezultatul anchetei a fost plin de neadevăruri, iar dosarul, evident, a fost făcut pierdut.
S-a întâmplat pe 28 decembrie 1989, când un avion Tarom a decolat de pe Aeroportul Otopeni, deşi era interdicţie aeriană. Iar la bord erau, nu se ştie de ce, şase membri ai echipajului, deşi nu duceau decât un singur pasager. Acest pasager a fost ales, potrivit martorilor, dintr-o mulţime de călători care vroiau să părăsească România, un jurnalist britanic, care ducea cu el imagini preluate de toţi colegii lui, în locuri cheie din Bucureştiul sub asediu.
Carmen Moise şi Cristian Tamaş au încercat să dezlege iţele acestei catastrofe aviatice misterioase şi au aflat detalii care te înfioară. Au înţeles, la final, de ce accidentul, în care au pierit şapte oameni, a fost ţinut secret şi, mai ales, de ce s-a minţit atât de mult în anchetă. "Acolo a fost crimă, avionul a fost doborât", a declarat un personaj implicat în investigarea cazului. Ce li s-a părut cumplit, este că atâţia oameni au trăit în durere, teamă, furie şi frustrare vreme de 23 de ani, ştiind că vinovaţii sunt protejaţi şi că au continuat să aibă funcţii importante, în România. Misterul avionului de pasageri prăbuşit în decembrie ’89, „În premieră cu Carmen Avram”, duminică, de la ora 21.00, la Antena 3.
„Iertând greşiţilor noştri”
Uneori, cruzimea oamenilor atinge cote atât de mari, încât ne vine greu să-i credem pe cuvânt, pe cei care au trăit astfel de episoade. Un exemplu este experimentul Piteşti, gândit de sovietici şi aplicat de comunişti, în cea mai cruntă închisoare care a existat vreodată în România. Acolo, unii deţinuţi erau transformaţi în torţionari, care îşi schingiuiau colegii, pentru a-i obliga să uite de Dumnezeu şi să creadă doar în partid. Un om care a suferit o astfel de metamorfoză s-a căit atât de mult pentru faptele sale, încât, după închisoare i s-a dedicat cu totul lui Dumnezeu şi a devenit călugar. Iar scopul vieţii lui, timp de multe decenii, a fost să-l găsească pe omul pe care l-a torturat cel mai mult şi să-i ceară iertare. O poveste despre credinţă nestrămutată, păcate care dor şi greşeli iertate, „În premieră”, duminică, de la ora 21.00, la Antena 3.