Are 21 de ani și este student la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti, anul 3. Se gândeşte să facă master în lingvistică sau istorie mai departe. Este din Huși.
Rareș Tiron a publicat prima carte, la 17 ani: 10 povestiri şi nuvele întinse pe 200 de pagini. Acum lucrează la a doua carte.
După studii se vede la catedră, predând limba şi literatura română. Nu vrea o carieră pe viaţă de profesor, dar câţiva ani şi-ar dori să facă asta. Nu spune nu unei implicări politice pe viitor. Scrie literatură, bate la tobe, joacă șah.
Ce poate fi făcut în România pentru a fi mai bine: "Răspunderea personală. Liviu Pleşoianu spunea că România va progresa când nu vom mai da vina unul pe celălalt, eu merg mai departe şi completez citatul: schimbarea trebuie să vină prin exemplul personal".
Dacă s-a gândit să plece din ţară: a fost îndemnat de cunoscuţi, profesori, familie, dar nu a vrut asta în niciun moment. “Sunt convins, oricât aş iubi-o, ţara asta are bube şi scârţâie, dar a rezolva o problemă înseamnă a o aborda, nu a o ignora.”
De ce participă la concurs: din frustrare, revoltă lăuntrică. “Sunt foarte mulţi oameni buni în ţara asta, conduşi se oameni mai puţin buni. Dacă îmi spun ideile, aş putea devein un factor de influenţă nu doar în cercul familiei, prietenilor şi colegilor mei.”
România într-un cuvânt: acasă. “Nu e palat de cleştar, am şi o uşă care scârţâie, dar pat străin nu pot să dorm, dorm bine în patul meu.”