LIVE TEXT: Carmen Dan, ministrul Administrației și Internelor: Vă felicit pt inițiativa dumneavoastră! Problematica e una care doare, dar există preocupare. Sunt instituții ale statului care înțeleg că acest efort trebuie să fie conjungat. Ați văzut cât de gravă este problema. Vedei destine de copii care sunt distruse. Așa cum spuneam prezența noastră la această masă rotunda e un prilej de a aborda un subiect extrem de important pentru România. Siguranța frontierelor e o prioritate pentru România. Cred că împreună cu voință și fără patimă să încercăm să găsim cele mai bune soluții.
Eu am văzut recent acest material (de la emisiunea În premiera). Tema viza contrabanda cu țigări - lipsurile acumulate în ultimii ani de zile - au efecte. Dintre aceste deficiențe - deficiența de personal e cea mai gravă problemă. Lipsa de oameni: 24.000 oameni lipsă în MAI. 930 au ieșit din sistem în 2017. . 12.000 de angajați lucrează la Poliția de frontieră. Anul trecut am încadrat 6.000 de oameni. Anul acesta vrem să aducem 7.000 oameni. . Achiziții speciale - 120 mil lei. 30 mil lei alocați de guvern. 250 tone de tutun au fost scoase din circuitul ilegal. La nivelul ministerului - comerțul cu țigarete în 2017 a fost operaționalizat planul pe o perioadă de 3 luni - planuri - frontierele de nord și est a RomÂniei. Planul de acțiune încă se află sub derulare. Dintre toate formele de infracțiuni - 17% tigarete ilegale
Un trend ascendent se înregistrează anul acesta în creștere cu 21% față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe de o parte, e îngrijorătoare evoluția acestui fenomen. Ne amintim de rețeaua de contrabandă din România, Bulgaria și Serbia/ Acest flagel căpușează mai multe state europene. Colaborarea cu partenerii europeni este una deosebită deoarece înseamnă pentru noi reperul performanței. Activitatea de prevenire e definitorie pentru lupta împotrica infracționalității. Ministrul Teodorovici a înțeles că e nevoie de măsuri suplimentare și mult mai perfomante. 175 de echipamente au fost cumpărate de MAI pentru detectarea țigărilor ascunse.
Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici: Pe lângă țigari: pot intra orice tip de produse care au efect asupra pieței noastr. E important de spus că trebuie să includem ministerul cu toate instituțiile în întreg aparatul. Evident cu o alocare financiară mai mare pentru combaterea acestei forme. Trebuie să găsim toate căile legale pentru ca efectele să se vadă în viața de zi cu zi. Sper ca mâine în guvern sî adoptam acest document. Propuneri noi și necesare vis a vis de modificarea documemtelor privind evaziunea fiscală. Intenția e să ne inspirăm din practicile europene. Frontierele noastre trebuie să fie la cel mai inalt nivel. Un al punct important e ca la granița de est și granița cu Serbia să fie reabilitate până la finalul anului. Am avut deja discuțtii cu ambasada Elvetiei, ambasada Chinei. Voi avea discuții și cu ambsada SUA să vedem care sunt cei mai buni producători pnetru astfel de echipamente. Tot ce va intra în țara noastră să fie scanat!!!! Partea de finanțe - orice e nevoie trebuie să fim in stare să o asigurăm.
Mircea Tudor, CEO, MB Telecom: De 2 ani nu se mai face nimic. 70 mililioane euro aparaturp de scanare abandonată. Ne am întors la epoca preistorică în care singurul control e cel vizual. Unii contrabandiști sudează marfa - și trebuie tăiat efectiv ca să vezi ce ascunde acolo. Traficul de camioane a scăzut cu 60% după ce am instalat scanerele la frontiera Giurgiu. E clar că 60% dintre camioane ascundeau ceva. Am dezvoltat în România o resursă umană utilă care să reziste. Trebuie creat un centrul nțtional de scanare. Softul există de acum 7-8 ani. S a investit atunci - 70 mil euro, dar au fost lăsate în paragină. Din punct de vedere tehnic am corespuns pentru aderarea la Schengen. Din păcate, proiectul a fost abandonat și mă bucur că se vrea să fie readus la viață.
Ileana DUMITRU, Director Juridic și Relații Publice, British American Tobacco: Dotările nu sunt singura problemă. Anul trecut am avut o scădere a comerțului ilicit cu un punct procentual.Anul trecut am avut o scădere a comerțului ilicit cu un punct procentual. Aceste măsuri trebuie susținute de un cadru legislativ predictibil. Aș dori să menționez un aspect important. Până pe 20 mai 2019 trebuie să implementăm sistemul de trasabilitate a produselor în condiții optime pentru piața legală a tutunului
"Managementul integrat al frontierelor. Combaterea traficului ilegal și a evauziunii" este tema conferinței organizate marți de Intact Media Group la Palatul Parlamentului.
La evenimentul moderat de jurnalista Alessandra Stoicescu, director-executiv Intact Media Group, vor participa Carmen DAN, Ministrul Afacerilor Interne, Eugen TEODOROVICI, Ministrul Finanțelor Publice, Bogdan MIHEI, Vicepreședinte, Coordonator al activității structurilor vamale, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Adrian POPESCU, Împuternicit Adjunct al Inspectorului General, Poliția de Frontieră Română, Alexandru Cătălin IONIȚĂ, Inspector General al Poliției Române, Mircea TUDOR, CEO, MB Telecom, Ileana DUMITRU, Director Juridic și Relații Publice, British American Tobacco, aria Europa Centrală și de Sud, Matteo MATEI, Director Illicit Trade Prevention, European Union, Philip Morris International, Marian MARCU, Director General, Novel Research, Aurel TĂNASE, Președinte, Prodcom - Organizația Interprofesională pentru Produse Agroalimentare de Legume și Fructe (OIPA), Cristian PÂRVAN, Președinte, PIAROM - Patronatul Investitorilor Autohtoni.
Pe agenda dezbaterii se află: Securitatea frontierelor – principalele probleme cu care se confruntă România și soluțiile pe care mediul privat din domeniu le propune autorităților; măsurile internaționale de combatere unitară a criminalității organizate și a comerțului ilicit. Particularități pentru România; Contrabanda cu țigarete – efectele negative asupra producătorilor și distribuitorilor legali și asupra statului român. Necesitatea unei Strategii naționale de combatere a comerțului ilegal cu produse din tutun; Securitatea aeronautică - o problemă de maximă importanță la nivel mondial.
Potrivit datelor companiei Novel Research, în luna martie 2018, piața ilegală a produselor din tutun reprezintă 17,2% din total consum.
Studiul Novel Research este efectuat la solicitarea marilor producători de țigarete.