Antena 3 CNN Actualitate Media Dezbatere Antena3.ro LIVE. Psihiatrul Gabriel Diaconu: „Educație nu înseamnă să-i dai pești copilului, ci undițe”

Dezbatere Antena3.ro LIVE. Psihiatrul Gabriel Diaconu: „Educație nu înseamnă să-i dai pești copilului, ci undițe”

4 minute de citit Publicat la 15:38 04 Mai 2017 Modificat la 15:38 04 Mai 2017
o_1bf9lttu719f91bcsnp18pl1e4n8.jpg

Recent doi copii au murit pe munte, unde se aflau împreună cu părinții lor. Doi copii, considerați vârfurile alpinismului românesc. Abia după moartea lor am început să vorbim despre recordurile de vârstă pe care le au stabilit, despre ambiția părinților, despre oportunitatea ca ei să fie sau nu acolo.

În urmă cu câteva zile am văzut imagini cu un antrenor care își înjura elevii, cu părinții de față.

În țara în care învățătoarele isterice sunt adesea susținute de părinți, reversul medaliei este cel al celor care își cresc copiii după ultimele trenduri în parenting. E asta soluția? Cum facem să creștem adulți funcționali? Greșim sau nu? Unde se oprește ambiția noastră?

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a vorbit, joi, la antena3.ro LIVE, cu Maria Coman, despre ambiția părinților de a-și împinge copiii pe culmile recordurilor.

Concursuri au existat dintotdeauna și cred că o să continuăm să trăim într-o societate care are competiție. Noțiunea de luptă e perpetuă”, a opinat medicul psihiatru.

Potrivit lui Gabriel Diaconu, „în momentul în care un copil moare, e momentul să iei o pauză și să plângi”.

Întrebat cum poate un părinte să știe când e prea mult pentru copilul său, Gabriel Diaconu a spus că există cursuri, voci, cărți parentale. „Nu mai suntem conectați la un sistem de tradiții(...). Niciodată nu a existat o asemenea poftă pentru copilul ideal”, a spus medicul.

Intervenția părinților în viețile copiilor lor

Copiii nu mai fac lucruri singuri, a avertizat Gabriel Diaconu.

Trauma a generat peste timp un ecou al copilului lăsat din mână. „E o foamete a societății la momentul de față pentru că ai dovezi ale societății de a crea vârfuri, dar nu mai ai mediocri”.

Care rămân reperele

„Internetul este un reper”, a spus medicul psihiatru.

„Manualele au devenit niște cărți interesante pentru psihiatru, dar nu și pentru copil(...). Noi, părinții, continuăm să visăm la omul nou. Nu discutăm suficient de spălarea de creiere care a avut loc în timpul comunismului”.

Gabriel Diaconu: „Sunt copii din ce în ce mai singuri”

„În medie un român din generația noastră petrece cam 35% din timpul petrecut de părinții noștri cu noi, pentru că muncim mai mult. PĂRINȚII CHELTUIE mai mult cu copiii lor, dar nu oferă valori!

Ce ar trebui să facem?

„Ce e bine să facem e ca la sfârșitul zilei să învățam copilul să-și lege singur șireturile. Să avem un ochi deschis către copil!”

Medicul Psihiatru Gabriel Diaconu: „Noțiunea de părinte-prieten a generat un gen de copil-prieten care e parșiv”

„Trebuie să tragi o linie foarte clară”, a punctat Diaconu.

„În lumea copilăriei noastre poate lucrurile erau mai simple(...). Sunt din ce în ce mai puțini oameni care sunt dispuși să facă ceva pentru școala copiilor lor(...). Am pacienți care îmi spun că muncesc 12 ore pe zi, nu mai dorm, dar când vine vorba de copil zâmbesc(...). Educație nu înseamnă să-i dai pești copilului, ci undițe”.

Antena 3 la lansat joi, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului  şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

 

De la mituri şi adevăruri despre vaccinuri, demontarea principalelor legende şi cine e de vină pentru reizbucnirea epidemiei, joi, de la ora 15:00 LIVE pe antena3.ro şi pe https://www.facebook.com/Antena3Romania/.

Scene șocante la un meci de copii din România. Antrenorul care l-a crescut pe stelistul Niță înjură și amenință copii de 10 ani: “Meritați să vă calc în picioare!”. Ce se voia a fi un simplu joc de campionat între niște pitici de 10-11 ani s-a transformat într-un spectacol șocant oferit de antrenorul Dan Răhăianu de la Panda Juniors. Detalii aici.

Moartea alpiniștilor din Retezat

Un grup de şapte persoane, din care făceau parte şi trei minori, respectiv Carla Gulacsi (16 ani), Dor Geta Popescu (14 ani) şi Erik Gulacsi (13 ani), dar şi taţii copiilor şi două femei, cu vârste de 38 de ani şi 40 de ani, a fost surprins de o avalanşă produsă în zona Bucura – Vârful Pelegii.Dor Geta Popescu (14 ani) şi Erik Gulacsi (13 ani) au decedat, în avalanşa produsă în Masivul Retezat

Cei doi minori alpiniști care au murit în avalanșa din Retezat, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, nu purtau căşti de protecţie în momentul tragediei, un detaliu care le-ar fi putut schimba situaţia, susţin legiştii. Dosarul în cazul celor doi alpinişti care şi-au pierdut viaţa în urma avalanşei produse sâmbătă, în Munţii Retezat, a fost preluat de procurorii Parchetului instanţei supreme.

Filmul tragediei din Retezat. Micuţii alpinişti Erik Gulacsi și Dor Geta Popescu, ucişi pe loc de avalanșă - VIDEO

Din păcate, tatăl fetei care a murit în avalanşa din munţii Retezat a mai trecut printr-o tragedie asemănătoare. Cu șapte ani în urmă, a pierdut un prieten. Ovidiu Popescu a fost surprins de o avalanșă în munţii Fagaras alături de fiica cea mare, Crina Coco Popescu, dar și de Nicolae Scurtu, un bun amic de al său.

Dor Geta Popescu, alpinista ucisă la 13 ani de o avalanșă, a fost înmormântată la poalele munţilor Bucegi. Tatăl a stat, în cârje, la căpătâiul ei, după ce s-a externat, pe semnătură, din spital.

×
x close