Antena 3 CNN Actualitate Media Dan Negru, amintiri din culisele televiziunii. Ce i-a spus Iosif Sava într-un lift, de ce l-a sunat Corneliu Vadim Tudor în creierii nopții și de ce nu apare în reclame

Dan Negru, amintiri din culisele televiziunii. Ce i-a spus Iosif Sava într-un lift, de ce l-a sunat Corneliu Vadim Tudor în creierii nopții și de ce nu apare în reclame

9 minute de citit Publicat la 12:48 09 Noi 2017 Modificat la 12:48 09 Noi 2017
o_1bug2tvkn1rn4oj956r2v6maii.png

Pe Dan Negru îl prinzi greu. E ba la Chișinău, unde face o emisiune, ba la Timișoara, acasă, ba în București, la o filmare sau la o ședință despre Revelionul Antenei 1. Al 18-lea său Revelion. Toate pe locul 1. Și e argint viu. Se mișcă cu rapiditatea unui atacant de careu, deși parcă dă din mâini mai puțin ca acum mulți ani, când românii îl descopereau la TVR Timișoara. În fața studenților de la Intact Media Academy (IMA), Dan Negru deapănă amintiri din istoria televiziunii: o întâlnire memorabilă cu Iosif Sava în lift, cum erau prezentatorii de altă dată sau de ce a fost sunat de Corneliu Vadim Tudor în creierii nopții, pentru o lecție de istoria literaturii. Un interviu memorabil pentru antena3.ro.

Mi-ar fi plăcut să fac radio

„Când eram mic, îmi plăcea radioul. Radioul e mai mișto. Are un alt farmec decât televiziunea. Îmi amintesc de Mircea Albulescu, stăteam și povesteam uneori despre radio. Avea o chestie absolut fabuloasă Albulescu. A făcut teatrul radiofonic în România, el a construit teatrul radiofonic, cu toate vocile. Și zicea: Băi puștiule, la radio e mai complicat, că la radio tu trebuie să pui decorul în mintea ascultătorului”.  Adică eu la radio trebuie să explic: "Iată aici, o fată blondă cu ochii albaștri, se uită la mine, nu înțelege nimic, e termopan, nu știe ce să...". Eu trebuie să explic asta, pe când la televizor faci doar atât: o arăți. Radio e mai greu de făcut. Eu vorbesc de radioul care se mai face prin Anglia, prin America. La noi, radioul e doar tonomat, muzică, muzică, muzică. Eu vorbesc de radioul la care se mai vorbește. Mie îmi plăcea radio. Și eu mă întreb uneori de ce m-am apucat de televiziune.”

Ce i-a spus Iosif Sava într-un lift

Când vorbim despre televiziune și depre noile generații de tineri care vor să ajungă prezentatori, cumva, discuția alunecă spre trecut. Și spre modele. Spre unul în particular: Iosif Sava, legendara figură a TVR-ului, realizatorul Seratelor muzicale, emisiuni în fața cărora câteva generații și-au educat gusturile pentru muzică, literatură și politică. Iosif Sava, un nume aproape strâin tinerilor din ziua de azi.

“Eu l-am văzut ultima dată pe Sava în TVR, urcam la etajul 11 și el se oprea pe undeva pe la 7. Eu mă duceam pentru Festivalul Mamaia. Îmi amintesc perfect. Și-am mers, am mers. Am zis "Bună ziua, maestre! Bună ziua!" Și-ntr-un final, mi-a zis: "Domnule!" El vorbea cu domnule, eu eram un puțoi la vremea aia. "Domnu' Negru, într-un final, veți vedea, nu chiloțăreala va învinge". Și pleacă. Eu prezentam festivalul de la Mamaia, Andre: "Lasă-mă papa, la mare!". Era perioada în care se construiau prezentatori de televiziune în România.

TVR-ul l-a dat afară! Ați auzit de Paul Grigoriu? A avut o chestie genială apropo de Sava. Iosif Sava a fost dat afară de TVR. Dat afară. PRO TV-ul l-a recuperat și l-a dus la Acasă TV. "Lista lui Sava". Dar Sârbu l-a recuperat dintr-o chestiune de ștaif. Era o emisiune făcută la Ateneu. Și în dimineața aia, Paul Grigoriu a spus la radio: "Iosif Sava nu a plecat Acasă, Iosif Sava a plecat de Acasă!". Genial. Are un bust pe acolo, pe lângă Sala Palatului, unde e și o piațetă care îi poartă numele".

De la Sava, inevitabil discuția cu Dan Negru și cu studenții de la IMA alunecă spre prezentatorii din ziua de azi.

“Nu cred că se mai construiesc prezentatori astăzi. Cândva Lazarov sau Sârbu aveau forța să construiască prezentatori. În clipa asta sunt luați cântăreți, dansatori, actori. Trăiți într-o perioadă în care nu se mai construiesc prezentatori de divertisment: Andreea Marin era eminamente prezentator de divertisment, Răduleasca.... S-au ratat multe formate din cauza lipsei de prezentatori.

Uitați-vă pe piața de televiziune din România și veți vedea doar boșorogi și babalâci. Când noi ne-am lăsat, eu, la TVR, Răduleasca și Teo la Tele 7, Brenciu la TVR, toți care am apărut în anii '90, aveam 20 de ani. Uitați-vă în ziua de azi și arătați-mi un prezentator de 20 și ceva de ani. Totul e peste 30. Eu vorbesc de linia de prime-time. Noi toți, în anii '90, aveam 20 și ceva. Se poate să te consume. Răduleasca e front man la Românii au talent, Brenciu e la X Factor, Călinescu e în priză. Cred că nu mai e perioada emisiunilor în care Brenciu sau Răduleasca să tragă un format după ei. Dar e problemă în toată lumea. Undeva prin anii 2000 a fost o problemă cu moderatorii, care au început să ceară foarte mulți bani. Atunci casele mari au zis: hai să aducem jurați. Și splituim. Totul să nu mai stea pe un singur om. Și a venit Simon Cowell și a făcut X Factor și au venit bucătarii. Nimeni nu credea asta acum zece ani. Americanii nu pun preț pe divertisment, pe hăhăială. Pun preț pe seriale, pe Netflix. În România în jurii e crema. În America e foarte greu, pentru că trebuie să te duci la Brad Pitt și să-i spui că vrei să începi o emisiune nouă. "Trebuie să stai într-un scaun șase ore-zece ore". Și Brad Pitt zice: 30 de milioane.”

De ce a refuzat să apară în reclame

Celebritatea le-a deschis noi uși vedetelor tv din România. Actori, cântărețe, prezentatori tv – răsfățații audiențelor – apar în reclame la televizor. Dan Negru a refuzat să o facă. Nu “vinde” mașini, credite personale, nu spală rufe cu detergenți noi, nu cumpără medicamente la televizor. De ce?

“Ține de o chestie personală. Am refuzat de tâmpit. Prima ofertă bună-bună am primit-o prin 2001. Apăruse o bancă în România și voiau să mă pună pe toate ecranele, pe strâzi. Trebuia să apar cu un card. Nu am simțit-o. Nici nu am ajuns la sume. Habar n-am! Nu am intrat în nicio campanie publicitară. Never ever. Sunt convins că e o chestie foarte bună. Dar nu trăiesc neapărat din jobul ăsta. Nu ține nici de conștiință. Exact cu refuzul unor formate. Când nu simți ceva, mai bine refuzi. Cu foarte mulți-mulți ani în urmă, m-a sunat un om foarte important de televiziune. Eram pe un drum de la Timișoara la Cluj. Mi-a propus un format de vară. Era perioada în care te sunau șefii de televiziuni, era o relație pe atunci. Aveam un telefon... Siemens. Și când am închis cu el eram transpirat. Eu eram pe atunci neica-nimeni un show la Timișoara, dar era pe TVR, se dădea pe național. Și omul m-a chemat în București și n-am simțit. Și n-am venit. După vreo doi ani, m-a sunat... am venit aici, am avut discuția cu domnul Voiculescu, cu domnul Lazarov și... am simțit. Primul meu show a fost cu Academia vedetelor, era cu vedete care băgau mâna în acvarii. Am crescut cu Revelioanele. Nu o să scap de Revelioane... Am refuzat formate care s-au dovedit a fi de succes apoi. Mi-am dat seama apoi că dacă apăream eu în ele, le stricam. Primul pas e cel mai important. Dacă primul meu pas era să accept oferta aia și să fac show-ul ăla de vară, se alegea praful. Părerea mea e să refuzați. Cu orice preț. Cea mai mare belea în televiziune e sindromul Shrek, ăla măgarul: Pick me, pick me! Aveau Divertis înainte un show: treceau prin cadru doar să se vadă. Și cea mai mare belea și capcană e asta: să te vezi, să te vezi.”

Cum i-a stricat cadrul Gil Dobrică

Și totuși, atunci când rostești numele Dan Negru, inevitabil cuvintele care îțin vin în minte sunt acvarii și revelioane. Acvariile de la “Academia vedetelor” și Revelioanele din fiecare an. Toate cu recorduri de audiențe.

“Apropo de Revelioane. Anul ăsta fac al 18-lea Revelion. Îl fac. Da, o să-l facem. Am avut norocul să fac Revelioane și cu Gică Petrescu și cu Smiley. Și cu Connect-R și cu Gil Dobrică. Am o fotografie de la primul meu Revelion, pe care l-am prezentat la TVR, eram în direct, acum revelioanele nu mai sunt în direc,t și îmi amintesc că începea pe la 21.30 și se termina pe la 5 dimineața. Și pe la 4 mi-am dat seama că nu am nicio fotografie, nu existau telefoane, existau aparate foto, aveam un aparat Smena. Și eu fiind atât de prins de prezentarea revelioanelor nu am apucat să fac nicio poză. Pe la 4 dimineața i-am văzut pregătiți cu Perinița. Și Gil Dobrică mânca. Ăsta mânca non-stop. Și i-am zis: "Gil, fă-mi și mie o fotografie!" Și eu intru să prezint. Și văd că Gil Dobrică se bagă în fața camerei. Și nu se mai vedea nimic. Și obtura camera mea de prim-plan. Și el vreme de un minut și jumătate a obturat cadrul, ceea ce în televiziune e enorm”.

Am invitați care nu pot să construiască o frază!

Prin platourile sale de televiziune au fost aproape toți. Actori, cântăreți, câțiva politicieni. Unii însă au dispărut. Iar agenda telefonică a ui Dan Negru e asemeni agendelor generației mai vechi de jurnaliști, plină de numere de mari dispăruți. Pe care refuzăm să-i ștergem din memorie.

“Am filmat cu toată gașca de la B.D., s-au dus toți. Am filmat cu gașca de la Toate pânzele sus! S-au dus toți. Am vrut mereu să-l aduc pe Dinică, dar nu voia. Mă repezea mereu. "Nu vin bă la căcaturile tale. Nu vin mă, să mă faci de rușine!". Dragul de el. Nu se dădea în vânt după divertisment. Mă gândesc că o să fie tot mai complicat să ai emisiuni în care să ai discuții cu oamenii. Discuțiile se transformă în simple propoziții concentrate. Ăia care aveau lucruri de povestit, se cam duc. Eu mă refer strict la vedetele din showbiz. Îmi amintesc făceam emisiuni când povesteam cu Dan Spătaru și omul ăsta își putea transpune amintirile în fraze. Astăzi am invitați care nu pot să-și transpună vorbele în fraze. Pentru că nu pot să construiască fraza. Nu pot să ducă fraza până la capăt. Dar e o prostie să crezi asta că tot ce era înainte era bine”.

De ce l-a sunat Corneliu Vadim Tudor noaptea, la 2.30

Una dintre figurile dispărute între timp și care venea la show-urile lui Dan Negru era președintele PRM, Corneliu Vadim Tudor. “Tribunul”.

“Vadim Tudor era spectaculos. Un spectacol de cultură. Am avut discuții adesea cu el. Am fost la el acasă. Ne-a legat o oarecare amiciție. Întotdeauna când ne întâlneam, le aducea copiilor mei un cadou. Nu exista să ne întâlnim să nu-mi aducă ceva. Știa că am un băiat și o fată. Îmi aduce o mașinuță, ceva. Îmi spunea: "Băi puștiule, dacă tu îți luai bacalaureatul, ajungeai mare". Am filmat o dată cu el și m-a sunat o dată la 2.30 noaptea. Spre dimineață. "Mâine trebuie să filmăm din nou. Am zis eu că Esenin, în 11 noiembrie, plecase spre Sankt Petersburg. Nu, era 9 noiembrie, noaptea". "Domnu' președinte, lumea nu știe cine e Esenin". "Băi, puștiule! Asta e generația voastră de analfabeți!". Soția mea era disperată când mă suna, pentru că mă ținea la telefon o oră și jumătate. Și se ducea în cultură, era fabulos. El vorbea la telefon, nu asculta. Era genial.”

În viață și în televiziune, trebuie să faci ceea ce simți

La final, Dan Negru are un sfat pentru generația viitoare de prezentatori. Și explică de ce nu ar fi putut face altceva în televiziune. Altceva decât divertisment.

“Nu m-aș pricepe să lucrez într-un minister. Nu mă pricep să fac emisiuni politice. Nu aș fi credibil să fac emisiuni culturale. Cred că trebuie să faci lucrul la care te pricepi. Dacă te-ai duce la AC/DC și s-ar apuca să facă bilet? Când lumea mă vede pe mine, vine și zice: "Hai, dă-i drumul!" Trebuie să dai ce simți! Am avut o emisiune cu Adrian Păunescu și unii făceau playback. Și la un moment dat a spus: "Ei vezi, unii fac și alții se prefac că fac!". Cred că astăzi televiziunea e unul dintre cele mai înfloritoare bussiness-uri. Ține pasul cu tot ceea ce înseamnă content, nu ca și bugete de publicitate. Dar ca și content, ține pasul!”.

Interviul complet cu Dan Negru

 

 

 

 

 

 

×
Etichete: Dan Negru Antena 1
x close